kolmapäev, 18. september 2024

Enesele kaotatud kogemused II – Õigus olemas olla

 


Kiusamise sisu seisneb selles, et mingi roll on olulisem ja väärtuslikum, kui inimene ise suudab, oskab ja saab olla – roll on sellest inimesest, keda ei nähta ega kogeta väärtusena, suurem. Alles siis, kui inimesel on olemas roll, mis teeb teda tähtsamaks ja olulisemaks, siis ta saab selle kaudu enesele, teda tunnustavat, toetavat ja tõstvat, tähelepanu – saab kordades rohkem, kui iseendana.

Tähelepanu annab temale endale ja ka teistele, kes samas, teada, et temal on toetus, põhjus ja eesmärk olemas olla – inimene tunneb ennast elavana ja tal on õigus teistega ühes olla – temaga arvestatakse ja teda kuulatakse – teda koheldakse lugupidavamalt ning tema infot võetakse tõena ja ollakse nõus see teoks tegema – temaga seonduvasse panustatakse, sest korraga on temal ja temas väärtus olemas.

Roll nimega President – õige on öelda inimene, kes töötab presidendi ametis. Roll nimega Esimees – õige on öelda inimene, kes töötab juhtival positsioonil. Roll nimega Arst – õige on öelda inimene, kes töötab inimesi ravival ametikohal. Roll nimega Laps – õige on öelda inimene, kes ei ole veel täiskasvanu. Roll nimega Ema/ Isa – õige on öelda inimene, kellel on laps(ed).

Kui inimesel on roll, mis teeb teda, teistega võrreldes, vähemaks ja valemaks, siis tema osaks saab suur kogus tähelepanu, mida ei ole hea kogeda. Ei ole vahet, missugune ta on tegelikkuses või, milline saab veel olla – see ei loe – roll on üle ja suurem inimesest. Tegelikku inimest ei vaadata ega kuulata ega teatagi – rollinimi määrab ära selle, millisena teda teatakse – valmis olevana nähakse - ja selle alusel teda ka koheldakse. Ka õige rolli puhul toimib see samal moel.

Roll nimega Kiusaja – õige on öelda inimene, kellel on isiklik teema, millega ta üksinda toime ei tule. Roll nimega Kodutu – õige on öelda inimene, kellel ei ole püsivat elukohta. Roll nimega Alkohoolik – õige on öelda inimene, kellel on raskusi joomisega piiri pidada. Roll nimega Haige – õige on öelda inimene, kellel on tervisega probleeme. Roll nimega Varas – õige on öelda inimene, kes omastas, mingil põhjusel, kellegi teise vara.

Vähendava rolli kandmise/ õige rolli kaotamise tagajärjeks on inimese kahestumine, mis viib sügava depressioonini – inimene vajab ja väldib tähelepanu ühel ja samal ajal. Inimene vajab tähelepanu, et teda nähtakse inimesena mitte vale rollina. Inimene väldib tähelepanu, et ei nähtaks temas seda, mis kinnitab vähendavale rollile vastavust. Inimene on võimeline muutuma – roll jääb samasisuliseks igavesti. Inimene varjab ennast, vältimaks valet, kuid samas soovib ennast nähtavaks teha, et olla õige ja vaba. Kaks vastandlikku vajadust – kuidas elada, kui ei tohi olemas olla.

Keskkonnas, kus rollidemäng on tava ja normaalsus, tähendab see seda, et inimene kaotab enese – jääb järele püüd õige rolli poole ja vale rolli vältimine. Selle valemi kasutamine tagab rollide maailma kestmise – inimene, kes soovib olla väärtuslik, et olla ja elada tähelepanu vääriva iseendana, vajab rolli, mis annab talle selle võimaluse.

Igal rollil on paariline – üks on Hea/ teine on Halb – üks on Valge/ teine on Must – üks on Aus/ teine on Vale – üks on Ohver/ teine on Süüdlane – üks on Kohalik/ teine on Võõras – üks on Kiusatu/ teine on Kiusaja – üks on Juht/ teine on Alluv – üks on Vihane/ teine on Armastav - üks on Paks/ teine on Peenike - üks on Rikas/ teine on Vaene - üks on Ilus/ teine on Kole. 

Ühte ei saa olla olemas ilma teiseta – mõlemate olemas olemine on vajalik, sest rollinimetuse kandja tuleneb kahe või enama inimese/ väljenduse/ omaduse/ võimaluse omavahelisest võrdlusest ja käimas oleva mängu olemusest.

Inimesel tuleb enesele vajamineva rolli nimel teha tööd, sest õigeid rolle on, kindlas kohas, piiratud arv – ka teised tahavad just neid omada ja valesid vältida. Rollile peab vastama – olema sobiv ja täitma selleks esitatud tingimused. Selline asi muudab inimest – talle ei ole kõik lubatud ja võimalik ning ta peab olema/ suutma/ tagama enam, kui ta on või olla tahaks/ olla saab.

Omal moel ei ole vahet, kas tegemist on tõstva või vähendava rolliga – inimesel tuleb ennast kontrollida ja moonutada – kaotada, vähendada, peita ära see, mis võib õige rolli ära võtta ja, mis saab vale rolli veel tugevamini tema külge kinnitada. See tähendab, et kaob ausus ja ehedus – see tähendab, et kaob vabadus ja jääb järele piiratus – on hirm eksida ja olla vale.

Rollimina, kui enese, tähtsaks tegemine – ka iseendast tähtsamaks tegemine – esile astumine sellisena – inimene näeb seda, mida teised vaatavad ja edastavad – sel moel saab ta enesele kinnituse. See tähendab, et Rollimina on talle olulisem, kui see, mida ja kuidas ta veel on ja saab teha. Ta panustab sellise iseenda loomisele ja alles hoidmisele – muu jääb hooletusse, unarusse ja varju – osa enesest tegeleb enese tõstmisega ja osa tegeleb enese varjamisega – valgus ja pimedus, ühel ja samal ajal, ühes ja samas kohas.

Inimene jääb ennast uskuma – tema ise kirjutab ennast üle ja tema ise näeb ennast sellisena, millisena ta olema peab. Mida rohkem ta saab, enese Rollimina ära tõestavat infot – mida enam kinnitavad teda ümbritsevad tema sellisena olemas olemist – seda kaugemale ta läheb tegelikust iseendast. 

See tähendab, et tema puhul on tegemist enesest moonutatud teadlikkusega inimesega. See tähendab, et õige Rollimina säilitamiseks kasutab ta aina äärmuslikumaid lahendusi ja võtteid. Ta teeb kõik endast oleneva, et ise säilitada ennast – hoida alles ja elavana oma õiget Rollimina. Ta teeb kõik endast oleneva, et näidata kätte see või kõik need, kes on tema rollile vastaspartnerid – mida suuremat tähelepanu ta enda rollile vajab, et varjata valet iseennast, seda suurem peab olema vastaspartneritele osaks saav suunatud tähelepanu.

(Täna on kõigile nähtavalt seda tegemas Trump, Putin, Kim Chŏng-un ja teised väiksemad või suuremad juhid, kes ei suuda enam olla nn tavalised inimesed, kellel puudub iseendana väärtus ja võimalus omada õigel moel, neid tõstvaid ja väärtustavaid, ressursse).

Rollide mäng vajab, tõeks saamiseks, vähemalt kahte, kuid veel parem on siis, kui sellesse kuulub rohkem inimesi – mida suurem on tähelepanu osutajate arv, seda suurem on tõestus ja väärtus. Konkreetse keskkonna liidri/ liidrite positsioon – enesele valitud Rollimina - näitab ära, millist mängu mängitakse – millised rollid on olemas, mille vahel, kes ja kuidas saab valida – see näitab ära selle, kuhu kollektiiv vaatab – milline on ühiseks tehtud eesmärk ja milline on keskkond – millised väärtused on seal olulised ja mis on selles üksikindiviidile lubatud/ võimalik/ keelatud.

Isiklikku vabadust ja inimese, kui inimese, väärtust näitab – kas inimesel on olemas võimalus ausale ja ehedale iseendale, iseendaga seonduva muutmisele ja oma info teatavaks tegemisele nii, et sellega ka päriselt arvestatakse. Kas enese arengu võimalus on olemas ja, mida see talle maksma läheb – kuidas ja milles tal on võimalik ennast realiseerida. Milline on inimese päris väärtus – kas vahendina ja rollina, kellegi teise mängus või kasvava ja areneva inimesena enese teel kõndides.

Kiusamise kogemusega inimesed on need inimesed, kes on kogenud enese vähendamist – keegi teine on neist parem ja üle – mitte inimlikkuses ega õpitud või kaasa saadud oskustes, vaid rollipaaride võrdluses ja kellegi teise tahte/ otsuse alusel. Inimese kiusamine tähendab, et keskkonnale ei ole selle liikmega seonduv oluline – teda on jäetud üksinda – teised ei astu tema kõrvale siis, kui ta on, keskkonna reeglite järgi, vale – teised ei ole temaga ühes, kui tema kanda on valeks osutav Rollinimi. Teda jäetakse eraldi, sest sel moel saab temast, kellelegi teisele, seda teist kindlasse rolli nimetav põhjus.

Mina võtan Sind vastu alles siis, kui Sina oled minu jaoks kõlbulik - õige!!!! – üks roll annab õiguse olla teis(t)est üle ja määrata teis(t)ega seonduvat. Väidetavalt ütleb Jumal – Mina võtan Sind vastu sellisena nagu Sa oled! - kuid Inimeste Jumalad, erinevates pühakodades ja poliitilistel troonidel, nimetavad ära selle, miks ja, kuidas nemad on õigemad ning miks ja, kuidas on nende vastandid valed.

Sõna on sõna vastu – toimub, lahknevate sõnade, tähelepanuga ära tõestamine - inimene pööratakse inimese vastu – inimesele antakse õigus olla, kellestki teisest parem ja õigem – ta saab selle õiguse, kui temast saab usule kuulekas – selle kuulutajatele/ liidritele vastuvaidlemata alluv. See tähendab, et tähelepanu pööratakse erinevatesse kohtadesse – on ühed, kes on üle ja neile on lubatud see, mis teistele mitte ning on need teised, kes ei ole esimestega võrdsed - neile ei anta samasuguseid õigusi ja neid kohustatakse, karistuste hirmus, olema ettenähtult õiged.

Ühed on säravad samas, kus teised on määritud. Seejuures ei ole hinnatud ega näidatud inimväärtuste päriselt olemas olemist, vaid toimub nende omistamine ilma, et neid oleks nähtud või neid suurendatakse/ vähendatakse või teostatakse tegelikkuse üle kirjutamist – käib Rollimina loomine ja tõestamine. See tähendab, et inimesed on võtnud endale õiguse olla Jumalad enese tõlgenduste ja isiklike huvide järgi.

Loomulikult toob Rollide Maailm kaasa karistused ja kontrolli ning õigena olemise õpetuse – vähemale peab olema selge - Sina pead olema õige/ Sina pead väljenduma Sinule jäetud rollis – muidu saavad olema tagajärjed. See ei ole kasvamine ega enese mõistmine, see on enese vaigistamine, kellegi teise pärast – see on samm enese vastu.

Selline olukord tähendab, et inimene on iseendaga üksinda - see tähendab, et temal tuleb õppida ellu jääma ja leida lahendus, kuidas ise edasi kesta. Sellised kohad - kus selgub/ kus levitatakse uskumist - et võti ja inimese väärtus peitub teises – too teine annab vajaliku rolli ja on olulisele rollile partneriks – on tegelikkuses need kohad, kus inimest ei hoita kinni – teised ei vali teda ja talle ei ole, seal ja selles, iseendana kohta.

See mõistmine annab inimesele võimaluse jõuda eneses selgusele – mis on minule endale oluline. See on võimalus leida ennast üles – leida see point - miks mina ise olen olemas ja kuhu olen ise suundumas. See on võimalus olla aus - millised on minu enda väärtushinnangud siis, kui mina väärtustan ehedat iseennast. See on võimalus järgida enese teed.

Inimesele on omane klammerdumine, juhatuse ootamine, vajadus teis(t)e tähelepanu järele – sellised kohad, kus ühes olemine ja väärtus on ostetavad/ vahetatavad/ ära võetavad, õpetavad kõige paremine, kuidas olla ehe ilma tähelepanuta. Teised on olemas, kuid ei ole vaja teha neist endast tähtsamat ja siduda ennast kokku valega – kui ei valita ühte olema ja ühise laua taha kohta ei ole kaetud, siis see on õppetund ja selge sõnum – ära kaota ennast teistesse - ela iseendale – see on Sinu enese igapäevane elu – olevikus teist ei ole.


Marianne

18.09.2024.a


Kommentaare ei ole: