laupäev, 6. juuli 2024

Suhtlus iseendaga V – Enese kinnitamine

 


Soovides muutust on mõistlik ja loogiline alustada iseendast. Tuleb uurida välja - millisena/ kellena ennast näed - kas Sul on olemas roll, millega oled ennast samastanud - kuidas ja mil moel valid Sina ise endasse suhtuda - mil moel ennast kõnetad, nimetad, iseloomustad ja teistele tutvustad või neil lubad ennast kohelda - mil moel teed enese üle nalja - millisel viisil sunnid end kuulekaks - millal kuulad ise ennast ja millises järjekorras ning kvaliteedis annad endale selle, mida vajad - kas Sa saad aru sellest, mis ja kus oled Sina ise ning mida Sa päriselt soovid ja tegelikkuses vajad.

Mina tahaksin olla - mina võiksin olla - iseenda valimine - iseenda loomine. Selle jaoks, et uskuda tõeks seda, mida valid, enda kohta, iseendale öelda – afirmatsioonid ehk kinnitused – on oluline, et neil sõnadel/ soovidel/ väidetel on tõepõhi all – kui ütled, siis ütled seda, mida näed ja tunned päriselt olemas olevat.

Öeldes seda, mida tahad, kuid mida ei näe olevat – ütled sõnades Jah, kuid enese sees Ei – valetad iseendale – pead olema, kuid Sa ei õnnestu – Sina ei ole – Sa tead, et Sina ei ole – kasutad neid sõnu, et Sina hakkaksid uskuma siis, kui Sa ei usu. Sel moel vajud Sa veel sügavamale ja vihkad ennast, sest Sa ei ulatu ettekirjutatud iseendani. Vihkad seda olukorda, millesse oled end asetanud ja vihkad ning kadestad teisi, kes on sellise olemise saavutanud või väidavad seda olevat.

Jah, võid soovida olla üks ja olla teine – parem eelnevast, enamat olevast – see on ahvatlus ja sel moel tuhandetes raamatutes, sotsiaalsete gruppide ja teed juhatavate gurude poolt õpetatakse. Kuid ei ole võimalik hüpata koheselt särava ja kõrge torni tippu – jah, on võimalik kasutada lifti – lasta teha transformatsioon – jõuda kohale ja tunda end olevat seal ja selles, millisena tahad näha end olevat, kuid see ei ole päris – see on illusioon.

Mõistmatus ja suutmatus kahte erinevat Mina ühendada toob kaasa kriisi – Sa ei saa olla, sest Sa ei ole – Sa ei taha enam olla, kuid Sa veel oled – Sa enam ei ole, kuid keskkond ja inimesed näevad ning kohtlevad nii nagu oleksid vana – raamid on vanad, kuid võimalused on suuremad sellest, kui ise veel oled ja kui ise veel ei ole.

Iga samm, jõudmaks soovituni – sellise iseendani, tuleb enesel kõndida. Alustada tuleb sellest, mis ja kuidas oled tänases päriselt Sina – need konkreetsed ja nähtavad oskused, teadmised, mõistmised, tugevused, mis on olemas – jäljed ja teod, mis on nähtaval. Nähes, näidates ja tunnustavalt üles tõstes saab harjumuseks vaadata paremat – see osa Sinust – selline Sina suureneb ja sel moel saab tõde ning valgust järjest rohkem olema.

Tõde – jah, enese tõde, sest ega see, mida valid öelda ja kuhu valid jõuda, ei ole midagi olematut – see on koguaeg olemas olnud – Sa ei ole valinud seda kasutada, näha, arendada, tundma õppida. Sa oled teisi valikuid teinud. Sa ei ole õppinud nägema ennast tervikuna, sest Sa oled vaadanud seda, mida on Sulle tähelepanu osutades valitud näidata – sa oled tõlkinud ennast välise Maailma järgi. Sa oled vaadanud kedagi teist, keda on Sulle näidatud, Sinuga võrreldud – keda oled ise ihalenud või kadestanud – Sa oled teisi tundma õppinud ja ise ennast salanud. 

Sa oled tahtnud seda, kuidas ja mis on teistel - see on lihtne valik, sest seda saab näha ja kogeda - Sa oled saanud valida inimesi, keda on hea kogeda - Sa oled vältinud inimesi, keda ei ole hea kogeda - sama teed Sa ka iseendaga - jätad kõrvale selle, mida ei ole hea kogeda - teised on Sulle seda osutanud - kuid võib-olla ei olnud see osutaja aus - see ei olnud tõde Sinu kohta, vaid tema tõde tema enda kohta.

Anna endale iga päeva alguses üks tunnustav ja toetav sõna – juba siis mina olin .../ tänases mina olen ... - juba siis mina oskasin ... / tänases mina oskan ... - mina tean ... - mina olen õppinud ... . Vaata välja mingi situatsioon – enese lugu - milles olid kaotanud st enese osa ära kaotanud – olid andnud teisele enese loos peakangelase rolli – ka negatiivne kangelane, kellele on suunatud kõigi tähelepanu on selles keskkonnas pearollis - olulisim.

Vaata ajas tagasi ja võta lahti enese osa – Sina elasid läbi – Sina tulid toime – Sina leidsid tee – Sina leidsid lahenduse – Sina ise astusid oma sammu. Valgusta väärt ja head küljed iseendas – vaata ja näe ise ennast, kui ümbritsejad ei tee seda ega toeta teekonda, siis vaheta keskkonda või kõnni üksinda – ära müü ega vaheta ennast ära – julge öelda Ei ja hoida seda alles. Vaata ennast tervikuna – iseenda silmadega ja sisemise tunnetusega – kirjelda ennast ausalt iseenda sõnadega.

Enese nn valena nägemine ja kogemine st muutust ootava/ vajava iseenda puhul on tegemist kriisiga. Enesele oma sammude keelamine ehk arengut pärssiv kriis on kestev vahe etapp - tähelepanu ei ole suunatud enesele küsimuste esitamisele ja iseenda vastuste kuulamisele - iseenda mõistmisele, vaid möödunus toimunu läbi vaatamisele, et jõuda välja samale tulemuseni, kus oled – paigal tammumas.

Suhe iseendaga – suhtlus iseendaga – see on põhi ja alus - saa aru, mida Sina ise endale öelda tahad – mis on Sinu mõte. Kui Sa ei ole seda oskust harjutanud, siis tuleb Sul vastu võtta tõdemus, et Sinu sõnumid enesele on sarnased väikese lapse omadele – see on kahe kõne tänase aja ja väiksema Mina vahel.

See väike Mina on see, kes hoiatas Sind ohtude eest – nende ohtude eest, mida teadis, et ei ole ise võimeline lahendama/ ära hoidma – see Mina ei tea, et oled suureks kasvanud ja oled oma teekonna ise kõndinud – saad ja oled võimeline väga paljuks ja erineval moel ning see ei ole kõik – iga järgnev hetk toob muutuse, millega tuled toime – kohaned/ teed otsused/ teostad.

Afirmatsioonid ehk sõnad, väited ja näited, mida välja oled valinud ja endale kinnitad, on need, mida vajab Laps Sinus, et anda endale teadmine sellest, et oled suureks kasvanud ja oled ise oma loo ning elu peakangelane.


Marianne

06.07.2024.a

Kommentaare ei ole: