teisipäev, 23. juuli 2024

Oluline teine II – Eesmärgid on erinevalt sarnased

 


Enese teel kõndivat inimest saadavad katkiste, solvunute, vihaste, kadedate, salvavate, üle olevate inimeste sõnastatud väited – vähendavad ja vähem nägevad – katki tegevad ja kokku kägardavad – tunde jõuga murdvad ja muserdavad – väärtust maha tallavad ja ära võtvad – olemas olevat kustutavad.

Miks tema minule nii ütles/ kuidas tema sai sel moel minu vastu teha? - see tähendab vastuse otsimist küsimusele – Miks tema mind sellisena koges? - tagasi vaadanuna see ei ole Mina, vaid keegi teine – Miks see, teise poolt näidatud/ nähtud Mina, erineb minu enda selgusest?

Iseenda erinev nägemine ja kogemine sellest, kuidas teine esitleb nähtut ja esitab nägemust – toob kaasa jahmatuse, sest see tähendab, et teine valetab ja moonutab olevat. Pikaajaline ja samas keskkonnas olevate mitmete teiste poolne samasugune käitumine toob kaasa uskumatuse ja hirmu – enese hülgamise ja häbenemise - äkki teine teab paremine ja õigemini – süveneb kahtlemine iseendas ja enese selguse teadlikkuses.

Teise poolt edastatud tähelepanu kogemise erinevused tähendavad, et vahel läheb tähelepanuga edastatav info kokku iseendaga, kuid teisal see erineb kardinaalselt - Mina ja see Kes ei ole Mina. Õige tähelepanu vajadus – sõltuvus tähelepanust – kuidas olla õige Mina ja kuidas vältida/ kaotada seda Mina Kes ei ole Mina. Vajadus kaotada ära ja varjata enesest seda osa, mis esindab valet poolt – toob esile vale tähelepanu.

Tähelepanu vajadus – sõnatu ja püüdlev – tagataustal teadvustamatu kogemine. Soov uuesti kogeda, et sõnastada – miks see meeldis – mis selles meeldivat oli – mida see tähendas – millisena ja kuidas inimene ennast kogeda sai. Tähelepanu tõrjumine – keelduv, vahetust nõudev ja eemale tõukamine – tagataustal teadvustamata kogemine – soov, mitte kogeda, tähendab, et ei ole sõnastatud – miks ei meeldinud – mida selles head ei olnud – mida see tähendas – millisena ja kuidas inimesel ennast kogeda tuli.

Tõdemus – see inimene või see inimene, tundeid valinuna, ei näita ega näe mind minuna – tal on oma eesmärk/ tal on oma vajadused mängus – just sellepärast ta ei taha/ ei saa mind näha ega näidata sellena ja sellisena, kes ja milline olen mina – iseendana ja tervikuna.

Temal on roll, milles ta tahab väljenduda. Temal on roll, millest ta tahab vabaneda. Temal on tunded, mida ta tahab välja elada. Temal on vajadused, mida ta tahab täidetuna kogeda. Tema ei ole avatud ega kohtu, inimesena, inimesega – tema on koondunud punktiks, mis viib täide endale antud/ võetud ülesannet. Olemas olev teine on võimalus ja vahend selle saavutamiseks.

Suhtes, tähelepanust sõltuvusse jäänuna, oma Mina kaotanu jääb ootama ja vajama ennast tagasi – Kuidas tema, siis ei näe mind - kui olen veel rohkem ja näitan veel enam, siis ta näeb – kui ootan ja olen kannatlik, siis saan olla õige Mina! Tegemist on enese petmisega, eneselt vabaduse võtmisega ja enese väärtuse vähendamisega.

Mida rohkem püütakse õige olla – seda rohkem näitab teine inimest valena. Mõistmine – tema ei näita mind – tema näeb ja näitab ise ennast - enese peidetud poolt – teine vajab, et mina näeksin teda sellena, kellena ta ennast kogeda tahab – teine vajab, et mina ei näeks teda sellena, kellena ta ennast kogeda ei taha. Ta ei vaja mind, kui mind, vaid minu tähelepanu õigel moel.

Õige tähelepanu vajadus tähendab, et tegemist on sõltlas(t)e sõltuvusega - selline suhe on parim enesena kasvamise koht – iseenese tõde on selgem eristada, kuid seda on keerulisem teisest lahutada, sest tegemist on kaassõltuvusega – üht ei saa olla ilma teiseta – ühe teemat ei ole ilma teise teemata.

Möödunu kogemused tähendavad, et minus oli nõrkus - teadvustamata vajadus - teadvustamata enese kogemise vajadus - teine oli saanud põrkuda ja pihta põtkida – mina olin vormunud tema vajaduste järgi – andnud talle võimaluse säilitada/ omandada temale vajaminev nägu. 

Mina – Inimesena – olen teadlik iseendast ja oman enese selgust - enam ma ei vali moonduda ega väänduda – seisan enese tugevusena ja tugevana – mina ei vali enam olla võimalus selleks, et teisel oleks võimalik muuta või kaotada ennast - kogeda ise ennast vajalikul moel – teisel tuleb õppida arvestama minu piiridega ja tunnustada minu iseendana olemas olemise õigust - teisel tuleb õppida ise endaga tegelema - mõistma enese vajadusi ja nende tekkemehhanisme ning võtma vastutuse enese astutud sammude ja valitud sõnade eest - need on tema - see ei ole mina ega minu.


Marianne

23.07.2024.a


Kommentaare ei ole: