neljapäev, 20. juuni 2024

Ühe ja sama teekonna erinevad näod II

 


Rolle inimesest tähtsamaks ja olulisemaks pidavate inimeste maailmas on oma rolli muuta tahtjal vaja teis(t)est üle olemist tõestavat jõudu, võimu ja kontrolli. Ennast, kellegi/ millegi Ohvritena nägevad inimesed usuvad ja esitlevad teistele, et nemad on need, kes ise ei saa tagada/ anda endale seda, mida nad tahavad/ vajavad – neil puuduvad vahendid ja võimalused, kuidas ise oma elu peremees olla.

See, et nad näitlevad ja näitavad, kuidas nemad ei saa, ei takista neil saamast seda, mida nad tahavad. Nad kasutavad petmist ja illusioone – esitledes ennast Ohvrina – näitavad nad Maailma teistsugusena, kui see on ja nimetavad, kellegi teise, enese jaoks vajalikul moel, ümber – annavad tollele rolli, mis seob toda Ohvriga ühte – see on manipuleerimine info ja tähelepanuga – läbi selle omandavad nad võimu, et kontrollida seda, kuidas ja mil moel neid ümbritsevas Maailmas ollakse, tuntakse ja omatakse – sel moel allutavad nad selle, kes peab neile vajaliku tagama.

Inimene, keda nimetatakse ümber/ keda surutakse rolli - kogeb ehmatust, kui tema senine teadmine/ mõistmine pööratakse pea peale – äkiliselt tabanud teadmatus on kui pimedus, mis kustutab valguse - ei ole selge ega näha, mis on tõde ja kus on vale - see ei olnud selline tähelepanu ega reaktsioon, mille osaliseks tal tulnuks saada – teda koheldi valena, sest teda näidati valena – ei sellena, kellena ta väljendus ja, kes ta oli – teda näidati sellisena, millisena keegi teine, mingil seletamatul põhjusel, teda esitles ja talle reageeris.

Ära vahetatu kogeb hirmu – ta koges ehedat enese kaotust – talle ei anta aega toimunut mõista ja lahendada, sest teda valitakse vaadata ja kohelda muudetuna – rollis olijana. Endist olemist enam ei ole. Tema mõistmine Maailmast ja enesest on pea peale keeratud – ta ei seisa enam enese jalgadel - ta on peegli sees lõksus. Ta kardab sellise kohtlemise kordust – ei ole teada, millist nime talle veel võidakse anda ja, kuidas teda kohelda.

Selline kestev psühholoogiline surve ja füüsiline tähelepanu on võrdsed tänase päeva meeletumate lõbustuspargi atraktsioonidega – ollakse tooli külge kinnitatud – kontroll toimuva üle puudub – sõit kestab – järgmist hetke ette ei tea ja enese kogetavaga toimetulemise võimekus on teadmata – minema ei saa minna, peatada ei ole võimalik – tuleb üle elada - ehk on kunagi taas kindel maa jalge all ja siis on aega ennast koondada – seni tuleb vastu võtta see, mis ja kuidas keegi teine on planeerinud ja ellu viimas.

Ära vahetatu kogeb, et tema ei ole enam see Kes, kes ta oli/ on. Ta näeb ja tajub, et tema ei ole võrdne sellega, kelle käes on võim ja jõud – temal ei ole selliseid võimalusi ega ressursse ega vabadust, kui sellel, kellel on võimu nimetada teda ümber, muuta temaga toimuvat ja temale osaks saavat - suunata teisi, allutatuid/ ära vahetatuid, tema vastu olema, temast eemale astuma – suunata seda, kuidas teised allutatud teda vaatavad, temasse suhtuvad ja temaga käituvad – võimendavad tähelepanu võimu kasutava otsuseid. Allutatud täidavad neile usaldatud ülesandeid, kui käske, sest neil on hirm kaotada see näiline turvatunne, mis neile jäänud on – võimul olija poolt nimetatud ja tähelepanuga kinnitatud roll.

Ohver - kes soovib olla võimul/ kes on omandanud võimu - ja, kellest on saamas/ saanud agressor - ei kannata enese kõrval välja seda inimest - kellele saab osaks Ohvrile kuuluv tähelepanu või kelle Ohver on nimetanud enesele liigategijaks, kuid toda ei vaadata sellise pilguga või kes soovib olemas olevas toimuva ümber vaatamist – enesele vajaminevat iseennast näha ja näidata.

Agressiivne ohver lõhub sellise situatsiooni – ta lööb enese või kellegi teise asjad laualt maha ja väidab kõigile, kes kuulmas ja vaatamas, et too teine oli see, kes tegi need meelega katki – Ohver tahtis päästa, kuid ei saanud – see on võimalus, kuidas anda endale õigus omada üksinda head ja toetavat tähelepanu – näidata ja tõestada kahe erinevust ning rollidele vastavust.

Selline tegu põhjustas trauma – pidav pind kadus jalge alt – tähelepanu muutus ja muutis olevat/ kogetavat - jahmumine – püüd selgitada – katse tuua teine tagasi sellesse kohta, kus too valis oma käigu. Lootusetu ja mõttetu üritus – mida rohkem ennast õigustada/ tõestada seda enam saab teine toitu oma tegevusele. Tema naudib enesele osaks saadavat tähelepanu – ära vahetatu oli ju jäänud paigale ja andnud teisele võimu enese üle – teist oli vaja enese tagasi saamiseks – teine ei andnud – tema jätkas mängu – ära vahetu oli lõksus, sest tema ise astus selle mängu sisse ega leidnud enam sealt väljapääsu.

Ära vahetatu oli šokis – tema peegeldamine jätkus valede väidete ja näidetega – vaatenurkade sobivaks timmimine. Justkui oleks ta teinud ja olnud avalikult halba sooviv – tagamõttega. Katse näidata eneses head – kohtas lagistavat irooniat ja kriitikat – ära päästa seda, kes on minu päästetav – kontrollile allutatu. Too peab edasi uskuma ja nägema, kes on hea ja, kes päästab – Sinu, kui kindlasse rolli nimetatu, käest päästan – näitan ennast Ohvrina ja tõestan, et tema on Päästja/ näitan teda Ohvrina ja tõestan ennast Päästjana – ta kuuletub ja allub – usub minu tõde.

Selline on päris elu konstellatsioon, mis algab siis, kui hetk selleks on sobiv ja lava valmis seatud – seal ja selles ei ole küsimist – kas nõustutakse rolli nimetamisega ega kõrval konstellööri – turvaringi hoidjat ja toetuse tagajat. Matši lõppedes ei ole rollidest välja astumist ega käe surumist, et ära tegime – läbisime. Või ühte hoidvat kahetsust, et meie põrusime, kuid see ei sega meid.

Elu lavale seatud konstellatsioon, kui võimalus, kuidas minna tagasi, et kõndida edasi, antakse kõigile osalejatele – edasine saab olema see, milline ja kuidas teekond valitakse - kellena kohtutakse ja mida soovitakse saavutada – kas rollina ja rollile või inimesena ja inimesele – millist kihti endast valitakse avada – mil moel valitakse seda lahendada – kas teekonnal kõnnitakse ühes või astutakse teisele vastu või näideldakse/ väideldakse infoga - ollakse näiliselt see, kellena olemist ei valita.

Ega see, mil moel ja kuidas prooviti elu mänguks muuta ja inimest nimetada, ole kõige hullem, mil moel saab sündida – muutva tähelepanu ja sõnade mürk jääb enese sisse ja enese naha alla. Kui hell käsi teeb pai, siis see võib meelde jääda, kuid enamasti see tuhmub ajas. Kui sääsk või parm hammustab ja võtab tüki kaasa või viib verd ühes, siis see kontakt jääb kauaks meelde – valutav/ sügelev/ kihelev koht, millest võeti vähemaks, tuletab meelde toimunut – kogedes ja reageerides elustub möödunu nii nagu see leiaks aset olevas hetkes – tähelepanu toel elustub side enese muutjaga – see tähendab enese energia ära andmist – sel moel aidatakse elus hoida rollide nimel mängivate maailma.

Energeetilised haavad on kohad, mis on ühendatud kellegi teisega – hetked ja lood, mil ja milles me allusime ja muutusime – kui selline mälestus elustub, siis me näeme ennast endiselt allutatutena/ vähendatutena - me ei ole seda kohta korda teinud – edasi elab uskumine, et teise olemas olemine tagab olemas olemise – nime andmise/ nime ära võtmise/ loa rollina olla. Ise olemine on kadunud - see on ära võetud.

Selleks, et leida ise ennast üles – tuleb eraldada ennast teise väljast – teine ei muuda mind/ mina ei muuda teda – olen ja seisan, mina, iseendana - jalad tugevalt maas. Oleva muutmiseks ja enese „tagasi saamiseks” ei ole vaja tõestada, kes ma olen ega näidata, kes ma ei ole – minul on olemas vabadus olla iseendana - võti on selles, et ainult mina ise tean Kes ma olen ja kellena väljendun.

Teine on minu olemise ja/ või teo tagajärg – kohtumine muutunud/ ennast muutnud teisega – põhjustas trauma – mina jäin uskuma, et see oli olnud minu tegu ja teise õigus – tõde on see, et teise reageering/ väljendus ei ole kunagi minu olemas olemise ega teo tagajärg – see on tema enda valik ja vastutus – see ei ole mina ega minu – meie energiad on lahus.

Kui konkreetse(te) inimese(te) kõrval või kindlas keskkonnas ei ole võimalik olla ja suhelda ilma katseteta saada allasurutud, teiseks nimetatud ja olematuks muudetud, siis tuleb ära minna – katkestada energeetiline kontakt – vältides sellega teise katset ja võimalust kasutada minu energiat enese hüvanguks – kalastada mind rollide mängu. Minul on vastutus minna ära ja mina saan selle teoks teha, et minna sinna, kus ja kellega ühes saan olla vaba iseendana.

Aus tagasivaade ja ehe edasi astumine - olemine rollina ja inimesena - rollile ei pruugi leiduda võimalust korduseks/ korda tegemiseks - inimene on see, kes läbib õppetunnid ja võttes vastutuse enese eest - seab ise oma samme ja teab, et tema ei kao ega ole teda võimalik ära kaotada - temal on võimalik muuta ja muutuda, sest ta sünnib ja jätab jälje selles hetkes, milles ta on - tehes seda selle teadlikusega, milleni ta kõndinud on.


Marianne

20.06.2024.a




Kommentaare ei ole: