kolmapäev, 3. aprill 2024

Sõnade sisu

 


Osatakse kasutada sõnu, öelda head ja õrna, öelda paha ja solvavat. On kasutusel sõnad – Mina armastan Sind – Mina hoolin Sinust – Mina vajan Sind. On kasutusel sõnad – Mina vihkan Sind – Mina ei hooli Sinust – Mina ei vaja Sind.

Mis on nende sõnade sisu – mis on nende sõnade taga – sageli see on tunne – sageli see on tunde tundmine – vastamine sellele, et on hea/ ei ole hea. Oma olemas olemisega on antud teisele võimalus kogeda eneses – teine kogeb ja reageerib tundega/ tundena. Kui ise ennast on hea kogeda, siis on ju sõnad tõesed. Kui ise ennast on paha kogeda ka siis on ju sõnad tõesed - erineva tunde peegeldus on tasu ja vastus kogetu eest.

On sõnad ja on teod – vahel ühed kinnitavad teist, kuid teisal nad ei kattu ega kohtu – kuuljas ja kogejas nad ei saa kokku – sõnad on kõlanud, kuid teod kustutavad kuuldu. Sõnad kaotavad oma võlujõu – neist saavad harjumus ja käibefraasid ning tähelepanu teisale pööramise, pahameele kustutamise ja eemale lükkamise katsed.

Kui sõnad ja teod ei lähe omavahel kokku ning see kriibib sisemust, sest ühed tõotavad, kuid teised kaotavad ja vähendavad, siis pööratakse tähelepanu väliselt ära, vaadatakse otsa sisule - kui öeldakse siis, mida see – Mina armastan ja hoolin - sisaldab ja tagab, millele laieneb ja kuidas väljendub.

Kas need sõnad kõlavad siis, kui ütleja ise endas kogeb vahetult ja välja öeldu on kui tasu hea eest või karistus ilmajäetuse eest. Kas öeldakse, et varjata ennast või lubada/ tõotada, et usu. Või öeldakse ja mõeldakse ühte ning sama – see ei ole ainult üks hetk ja sõnakõlks, vaid sellel on ka sisu ja tugevus.

Kui pealispind on sassis, siis saab määravaks seotuse tugevus – mis on see, millest/ kellest lahti ei lasta ja mida/keda ei jäeta. Kas sõnad peavad ka siis, kui öelda, et teine ei ole hea – teise sõnad ja teod ei ole hoidvad? Kuidas ja mil moel, siis reageeritakse ja vastatakse, kuidas siis armastus väljendub ja hoolimine teoks saab?


Marianne

03.04.2024.a


Kommentaare ei ole: