neljapäev, 10. oktoober 2024

Ostu+müügi+tehing IV - Kes ostab see maksab

 


Suletud keskkonnas jäävad Kiusatu ja Kiusaja enesesse, kui rolli, kinni – nad jäävad samasugust mustrit kasutama ka suureks kasvanutena – ühelt poolt on see harjumus – neid on nähtud ja nimetatud sellistena, kuid teiselt poolt on see õpitud käitumine - nende ellujäämise lahendus.

Kiusamise esinemine tähendab, et keskkonna moodustavad inimesed ei ole ühise olemise eest vastutust võtnud – nad ei ole teise inimese jaoks kohal inimestena ega panusta, endast enamat luues, kõigile ühes olijatele - on olemas subjektiivsust ja eristamist näitavad valikud. See tähendab, et nad käituvad, valivad ja kohtlevad enesega ühes olijaid rollidena ja rollidest lähtuvalt – ka iseennast näevad nad rollis olevana/ rolli vajavana/ rolli poole püüdlevana. Kõik rollid ei ole samasuguse väärtuse ja tähtsusega - on võimu andvaid, kuid ka vähemana näitavaid rolle.

Omal moel võtab Kiusaja keskkonna üle – see arvestab temaga ja hakkab tema taktikepi all, soovitud moel ja suunas, liikuma. Keskkond aitab Kiusajal ennast teostada ja ümbritsevaid enese jaoks sobivatena hoida. See tähendab, et Kiusaja hakkab, õukonna toel, vähendama eneste hulgast või enesega seotud ümbrusest seda, kes erineb teistest, kes julgeb olla ise ja on oma mõtetes/ ideedes/ lahendustes vaba - too ei vaja rollide mängu.

Selle kiusamise juures on olemas oluline nüanss – sellel, kelle ta valib kiusamiseks välja, ei ole vajadust kuuluda ühte ega tähelepanu järele – sel inimesel puudub vajadus selle järele, sest tema peab tähelepanu ühises olemisega kaasnevaks, loomulikuks ja enesele osaks saavaks ega pea hirmsaks, kui teda ei vaadata ega kuulata – talle sobib ka üksinda olemine ja tegutsemine. Ta tuleb ja on ja teostab ennast iseendana – tal ei ole ennast piirvaid uskumusi ega hirme.

Ennast Kiusatuna kogeva inimese juures on olemas oluline nüanss – temas on vajadus olla ühes, kuuluda teistega kokku, olla ja saada ühisest osa, olla enesena vastu võetud ja olla sellisena tunnustatud. Ennast Kiusatuna kogev inimene on see, kes vajab tähelepanu õigel moel – temas on vajadus olla nähtaval ja kogeda ennast turvaliselt hoituna – teda vajatakse ja see öeldakse ning näidatakse välja.

Vaba inimese lisandumine keskkonda toob ennast kiusatuna kogevas välja Kiusaja – too tahab endale seda, mida näeb teisel olevat ja, kuidas kogeb teda saavat – aktiveerunud Kiusaja teeb Kiusatuga seda, mida temaga tehakse/ tehti – ühes olemise ja tunnustuse jaoks tuleb ennast piirata ja allutada – välja on toodud tingimused, mis muudavad inimese talutavaks, sobivaks, alluvaks. Ainult sel moel tagab Kiusatu enesele ühes olemise ja iseendale, kui rollile, vajamineva tunnustuse.

Kiusatust Kiusaja dikteerib nüüd ise, mil moel, kes ja kuidas – tema on oluline, teda ei saa eirata ega välja jätta – teda vajatakse, et kogeda ennast väärtuslikuna ja näha ennast ühte lubatuna. Kiusajas räägib ühes olemise ja tunnustuse vajadus – ta ostab selle jõu ja manipuleerimisega - Kiusaja suudab ära tõestada, et tema suudab määrata teisega toimuva - tema lubab ja keelab ühes olemise ning määrab, teisele osaks saava, tähelepanu suuna ning sisu.

Kiusaja müüb tähelepanu – Kiusatu ostab tähelepanu. Kiusatu müüb ennast – Kiusaja ostab sobivaks tuunitud kraami. Mõlemal on sama vajadus ja lahendus – vajadus õige tähelepanu järele ja uskumine, et õige tähelepanu lahendab enesega seotud olukorra. Sel moel ei looda enamat - koos olemise tulemus on suletus ja piiratus – Kiusaja saab võimaluse tõsta ennast teise arvelt - tema on parem, olulisem ja vajalikum, sest Kiusatu ise vähendab ennast Kiusajale sobivaks ja tõestatult alla jäävaks.

Suureks kasvanud Kiusajad/ Kiusatud mängivad sama mängu edasi seni, kuni nad ei ole enese sees teemat lahendanud ja nendega seotud keskkond/ inimesed enese osa loos tunnistanud ja lõpetanud kiusamisele kaasa aitamise. Kiusaja tegevus ja sellega nõustumine ei aita keskkonnal kasvada, sest tema tegevus ja sellega nõustujad vähendavad, vähendades üht eneste hulgast, ka ise ennast - iga liige on sama kõigiga.

Perekondade, suguvõsade, klasside, rühmade, külade jne sisemine kultuur ja ühised väärtushinnangud – inimesena kasvamise pidurdumine/ pidurdamine, paikapandud ja jäigad reeglid, vana muutumatuna alles hoidmine, inimlikkuse ja erinevuse valeks nimetamine, sellisest inimesest eemale hoidmine, tähelepanuga kontrolli all hoidmine.

Kiusamisega seotud keskkonnas ilmneb kiusamise teema, sest see on moodustatud inimeste enamusest, kes on kogenud enese vähendamist ja välja jätmist/ eraldamist ja/ või neil on liider, kellel on selline kogemus ja, kes teostab ennast sel moel. Kiusamine ilmneb, kui Kiusatu(d) tunneb/ tunnevad ennast ohustatuna. Vähendamise ja välja jätmise/ eraldamise kogemus - inimesest ei sõltunud temaga toimuv - nähti pealt ja ta võis ka öelda, et tal on paha, kuid see ei lugenud - talle sai, ka korduvalt, osaks see, mis ja kuidas keegi teine otsustas ja see ei olnud inimesele parim võimalik.


Marianne

10.10.2024.a

Kommentaare ei ole: