kolmapäev, 14. veebruar 2024

Lubadus - olemas oleva paljastus

 


Lubadused – lubatakse, endale ja teis(t)ele, seda ja teist – lubadus on kui kivi, millega tähistatakse tee – teabe ja kindlusetunde andmine, et nii saab olema ja sel moel tehakse või ollakse. Lubadus anti - sõnad olid kõlanud, kuid sinna, kuhu öeldi, ei astutud – oma sõnu täide ei viidud.

See, kellele lubati, pettus, sest too oli ootama jäänud. Ootus oli tähendanud, et tähelepanu oli pööratud olema saavale – see, justnagu, oli ju juba olemas. See, kes uskus lubadust, koges kaotust – teine ei olnud kandnud vastutust. Kindlusetunne oli tähendanud, et tegeleti mujal ja teiste asjadega – lubatu oli jäetud lubaja kanda. 

Lubaja oli näidanud, sõnadega, oma sammu ette - seal saab olema, kuid selle asemel oli tühjus ja vaikus – ootaja/ uskuja ise ei saanud, selles hetkes, endale lubatut anda ega tagada. Sina ju lubasid – kuidas Sa võisid? – mõistmatus – ollakse pettunud – ollakse see, keda on petetud - usuti ega kontrollitud või ei saadudki täitmist kontrollida – teise vaba tahe ju, kuigi ise üle kinnitatud. Usaldust oli kuritarvitatud – kogeti altvedamist ja reetmist – enese suutmatust, vähemana olemist ja väärtusetust.

Üleval hoitud ootus oli enese energia kinni hoidmine – ise ei astutud ega enese vajaduse eest vastutatud – sellest sai enese kaotus – enese jaoks väärtuslik aeg kaotati - vajaminev tulemus puudus. See mõistmine viib selleni, et kui teine lõpuks kohale tuleb, siis see, tundepinge, mis oli kogunenud enese sisse, vallandub teise peale – teine, olles kohal, saab kuulda pettumuse, hirmu ettekujutused, jõulise viha – väärtusliku ja olulise enese kaotuse valu.

Võib olla ka nii, et enese tunded ja sõnad neelatakse alla – ollakse sõltuv teisest – kardetakse kaotada võimalus, mida ise ei saada endale tagada – ollakse olemas läbi teise – ollakse sõltuv ja see tähendab, et kui ollakse vale, siis teine ei tulegi enam tagasi ega ei annagi seda, mida, vaid temal on anda – luua ootaja olemas olevaks – vajamineva tunde kogejaks ja/ või rolli kandjaks.

Lubatu pidi olema saama. Info, et seda ei ole olemas, võrdub enese kaotusega – teadmine – mina ei kontrolli olukorda – mina ei saa tagada endale seda, mida teine ei vali anda. Kogemus – teine ei arvesta ega tee koostööd – puudub info, et teisele on seotust/ suhet vaja – ebakindlus – turvatunde kaotus.

Lubatu ootusele kulunud aeg näitab enese sõltuvust ja haavatavust – mingi kindla vajaduse olemas olemist. Haavatavus näitab, et teise olulisus ja väärtus on suuremad enese omast. See annab teadmise, et teise sõnadesse uskumine saavutatakse enese kaotuse/ müümise hinnaga.

Hirm, et teine ei pea oma lubadusest – ta võtab ennast sellest suhtest ära, kui tema seda tahab – see tähendab, et kaitstakse ennast juba ette – valitakse lükata teine endast kaugemale nii nagu teda enam ei olekski – too ei ulatu puudutama. Sel moel näib olevat vähem valus – otsus tehakse ise ära – ollakse ettevalmistunud – kontrollitakse olukorda.

Viha annab jõu nõuda endale lubatut – petetud ohver peab saama selle, mida lubati. See tähendab vajadust tunda ennast olulise ja vajalikuna, kuigi tegelikult on tegemist tahtega anda endale tagasi uskumine, et kontrollitakse olukorda - teine allub ja täidab vajaduse.

Lubaduse täitmata jätmise kogemus tähendab, et tegu on olnud uskumisega - iseenese petmisega - seega on olemas ülesanne - iseseisvuda - võtta vastutus enese vajaduste ja sammude eest endale – tuleb olla iseendaga aus - töödelda olemas olevat infot – teha tööd iseendaga – enese selgus ja vajadused ja tõde - ja olla valmis ütlema see välja.

Elan oma elu täiskasvanuna – minul on oma vajadused ja ma tean, et ka teisel on enda omad – mina ei vastuta teise vajaduste eest ega ole kohustatud neid täitma – ega ole nõus ennast, vähendades, muutma ega tahaplaanile jätma. Mõtestan ja määran enese ning teise vahele jääva maa enesele sobivana - vajaduste ja võimaluste kohase sisuga.

Lubadus - vastutust võttes – mõistmine, mida enese sõnad iseenda ja teise jaoks tähendavad - teadlik analüüs, milline on selle sammu hind – see ei tule enese arvelt - on piisavalt ressurssi - see on teadlik otsus mitte mustrist tulenev kohustus.


Marianne

14.02.2024.a


Kommentaare ei ole: