teisipäev, 30. mai 2023

Tahtlikult soovitud suunas mõjutatud

 


Soov, enesele, lisaks saada. Soov, enese jaoks ebameeldiv, ära muuta. Soov, enese jaoks, vale tulemus õigeks pöörata. Soov, enese parameetrite järgi, õiglus taastada. Need soovid viivad inimese tegudele. Inimene soovib, ta proovib – ta õnge välja viskab, et näha, kas näkkab.

Õnge otsa peab jääma süüdlane. Süüdlast on vaja, kui teatakse, et tegelikult, millegi lisaks saamiseks, enesel õigust ei ole. Süüdlast on vaja, kui teatakse, et tegelikult, enese jaoks vale tulemuse muutus, tähendab ebaõigluse loomist. Süüdlast on vaja, kui on selge, et tegelikult, inimene ei taha võtta vastutust enese sammude tagajärgede eest.

Ülesanne on leida potentsiaalne „kala”. Kui too on leitud, siis tuleb suunata tolle tähelepanu nendele detailidele „kalas” eneses, tolle möödunus, pooleli olevas loos, hetkeolukorras või kuhugi mujale, kuid täpselt sinna, mis näitavad ära „kala” vale, ebaõiglase, ülekohtuse olemise, käitumise, otsused, sammud jne. Lugu tuleb pöörata pea peale. Survestades, osutades ja erinevaid sõnu ning toone kasutades, tuleb luua „kalas” vajadus enesekaitsele – õigustuste otsimine omatava(te)le õigus(t)ele ja tõestuste väljatoomine. Kui selline teguviis toob kaasa segaduse meeles, siis on „kala” neelanud sööda alla ja, rippudes konksu otsas, kaotanud jalgealuse.

Tahtlikult soovitud suunas mõjutamise ehk manipuleerimise õnnestumine tähendab, „kalas”, süütunde tekitamist, kasvatamist ja alal hoidmist. Süüdi olija tahab heastada enese tegu. Süüdi olija tahab luua tasakaalu. Süüdi olija tahab ise ennast välja lunastada. Süüdi olija annab ära selle, mida teine tahab. Süüdi olija proovib leida tasakaalu – lepitada teist. Süüdi olija maksab teise valu ja enese vale(d) kinni. 

Eesmärk sai saavutatud – soovid läksid täide. Saadi see, mille eest ise maksta ei tahetud, kuid ühes sellega kasvatati enese võlga – tasu elamise, olemise, sammude eest, mis tuleb enesel ükskord ikkagi ära maksta. Suur mäng, nimega Elu, võtab oma - protsendid ka veel lisaks - õppetunnid enesega.


Marianne

30.05.2023.a


Kommentaare ei ole: