neljapäev, 19. november 2020

Hüljatud II - Hülgamist tundva inimese hirm



 

Inimeste tunded on liigitatud headeks ja halbadeks. Kuna igaüks tahab olla ilus ja hea, siis usutakse, et inimene peab saavutama seisundi, kus tema enese sisse ongi alles jäänud ainult ilu ja headus. Mitte keegi ei taha väljastpoolt vaadatuna ega iseendas iseennast tunda inetu ja halvana. Seega peaks leidma üles mooduse, kuidas suuta lõpetada selliste nö tumedate tunnete tundmine. Kuid see osutub keeruliseks, sest inimene on nii huvitav mutukas, et ta reageerib oma elus ettetulevatele puudutustele tunnetega vastu – inimene kasutab väga erinevaid tundeid ja valib neid mõlemalt poolelt.

Ükski tunne ise ei muuda inimest inetuks, halvaks, heaks, ilusaks – inimene ise valib oma tundest tuleneva käitumise ja sellele saab anda hinnangu, tõlgenduse. Sellest, et tunnete tundmine nimetab inimese on saanud inimelu folkloor ja mitte keegi ei taha vabatahtlikult inetuks ja pahadeks liigitavaid ja näitavaid nimesid kanda. Seega on ühed tunded justkui välistatud ja neid kasutades tuleb osata need hoolega enese sisse ära peita.

Inimene ei saa aru, kuidas tema saab olla nii paha - tema tunneb teise vastu inetuid tundeid, mis väljapaistes näitavad teda teistele halvana. Inimene tunneb teise vastu neid tundeid, mida tema ise on valinud iseenda aitamiseks tunda. Nende, iseennast häirivate, tunnete all on tema enese tunne, mida ta ei ole läbi tundnud. Inimesel ei ole olnud aega ega kohta ja ta ei ole tundnud enesel olevat õigust ega ole julgenud ise oma tunnet läbi tunda.

"Luba enesel tunda oma tundeid. Ära ütle enesele, et oled, mis iganes, kui ei suuda lõpetada kordusi oma elus. Tunne oma tunnet ja vaata enese sisse. Küsi enese käest – Miks mina vajan seda tunnet enese jaoks? Vasta ausalt ja ütle enese kuuldes see varjamatult välja. Vaata oma vastuse sisse ja leia sealt üles see, miks Sinu sees on hirm. Mis on see, mis teeb Sulle valu? Luba endal tunda oma hirmu ja valu – Sina ei kao olematusesse.

See, et oled püüdnud, enesekaitseks või eneseilustamiseks, valida enesele tunda ainult lubatud tundeid, ei muuda olematuks neid teisi, Sinu sees varjus püsivaid, tundeid. Iga mahasalatud tunne elab Sinu sees oma elu ka aegu hiljem, sest Sina mäletada ehedalt seda hetke, mil Maailm Sinu ümber muutus. Sel hetkel Sina tundsid oma tunnet, kuid uskusid, et Sinul ei ole õigust seda tunda. Selles kohas ja ajas Sina pidid, kellegi teise pärast või tolle teise otsusest tulenevalt, tundma enda sees teisiti. Iseennast kaitsva tunde pidid vahetama teise inimese nn õige tunde vastu välja. Sellest jäi Sinu sisse uskumine, et teine inimene on tähtsam, kui Sina ise, sest teise inimese tunne oli tähtsam. Nüüd vaatad enese sisse ja näed, mida see uskumine on Sinuga teinud. Näed seda, mida Sina ise oled seda uskudes iseendaga teinud.

Oma uskumuse pärast on Sinul olnud keeruline olla avatuna teiste inimestega koos – teiste tunded olid tähtsamad ja seega pidid ühes olles suutma iseennast nende pilkude eest varjata. Kuid seda oli raske teha ja vahel Sa kaitsesid iseennast ning tegid seda viha ja kadedusega ega mõistnud, kuidas Sina saad olla selline halb ja inetu inimene.

Inimene usub end tundvat teise vastu ja teise pärast, kuid ta tunneb oma tunnet sellepärast, et see on tema tunne, mille tema ise valib tunda. Anna enesele hetk olla iseendas. Kuula, mida tunne ütleb. Miks see nähtavaks sai? Loe oma tundesõnum läbi ja võta see info vastu. Luba endal tunda ilma enesele hinnanguid andmata – see, mis on, see on, sest Sina oled ja see on okey.

Sa oled kartnud seda, mis järgneb Sinu tunde välja näitamisele. Teise inimese reaktsioon on see, millega Sina ei ole toime tulnud ja seega oled seadnud ennast ennastkaitsvasse seisundisse, sest oled kogenud, et teise inimese reaktsioon käib Sinu pihta. Oma tunde tundmine tähendab iseendana olemist, mida Sina ei saa välja vahetada ega ära muuta, sest Sinu tunded oled Sina. Kuid Sa tundsid, et pead edasi olemise jaoks, enesekaitseks, suutma seda teha – olema teine.

Olles selles hetkes, kus kaotasid enese jaoks olulise, uskusid, et kui Sina oleksid suutnud-osanud olla sel hetkel teistsugune, siis ei oleks seda juhtunud. Kuid aeg sai läbi ja enam ei olnud võimalust olemas olevat ära muuta. Keegi ei hoiatanud Sind ette, et ole või tee teisiti, siis ei juhtu. See on hirm Sinu enese sees, sest Sa ei tea, mis see on, mida Sinul tuleb teha või mida ei tohi teha, et tulevikus ei oleks samasugune. Seega usud, et pead suutma-tegema-oskama oma elus teha kõike seda, mida pead oma uskumuste järgi vajalikuks teha – elama kohe õigesti, ilma vigade ja valede tunneteta.

Sinu sees olev uskumustest tulenev muster käivitub kõikjal, kus oled teiste inimestega ühes olles ebakindel, sest teised inimesed ei pruugi Sinu tunnetega toime tulla st ei pea nende tundmist enese jaoks vajalikuks. Inimesed lõpetavad koosolemise või reageerivad vastu veel enne, kui Sina jõuad mõista, mis Sinuga toimub ja oma tunde läbi tunda. Seega kaitsed iseennast juba ette ja oled teiste vastu valmis, kui on hästi, siis on hästi ja kui ei ole, siis tuleb lihtsalt jätkata enesekaitsmist. Sinu sees on hülgamise hirm, et Sind hüljatakse veel enne, kui oled valmis või oskad olla – Sinule ei anta järgmist võimalust. Kuid Sind nö lükatakse eemale või välja, sest teine inimene ise ei tule oma tunnete tundmisega toime."

Inimene sooviks aega tagasi keerata, et selles samas ära olnud hetkes, kohas ja inimestega ühes olles, saada oma vabadus tagasi. Sageli ei saa inimene tagasi sama aega, kohta ega inimesi, kellega kord oli, kuid ta saab võimaluse tunda oma tunnet ja tunda see läbi. Inimesed saavad oma tunnete läbi tundmiseks uued võimalused – need on inimese elu toredalt korduvad mustrid. Kuid inimene ei salli neid. Ta ei tervita nende tulekut, vaid peab neid enese kiusamiseks ja teed takistavatakse raskusteks. Küsimus, kuidas leida lahendus selle jaoks, et olla vaba, on olnud inimeses endas, ei ajas, kohas ega teistes inimestes – Inimene ise valib endale oma tunde ja eneses alles hoidmise aja pikkuse.


Marianne

19.11.2020.a

SEOTUD LOOD

Ma soovin, et Sinul oleks minust kahju, sest minu sees on Hülgamise Hirm

https://marianneannemariblogi.blogspot.com/2017/05/miks-mina-soovin-et-sinul-oleks-minust.html

Kui inimene elab tõestades oma elu elamist, siis ei ole ta enese sündi Inimesena veel vastuvõtnud

https://marianneannemariblogi.blogspot.com/2020/08/kui-inimene-elab-oma-elu-toestades-siis.html

Nõgeste keskele heidetud alasti laps vajas enese lohutamiseks hülgamisetunnet

https://marianneannemariblogi.blogspot.com/2018/08/nogeste-keskele-heidetud-alasti-laps.html

End hüljatuna tundva inimese valu

https://marianneannemariblogi.blogspot.com/2018/08/end-huljatuna-tundva-inimese-valu.html


Kommentaare ei ole: