esmaspäev, 31. detsember 2018

See on vaid üks kogemus





jagamine

Täna hommikul vaatasin FB-s teiste jagamisi ja tundsin, kuidas sees kasvas häiritus – minul ei ole, mina ei saa, mina jään ilma. Esimesena käivitus enesekaitse – panen kinni ja ei vaata enam, siis ei näe ega tea, mis ja kuidas teistel on. Ma võin end küll eraldada, aga see ei too ju lahendust, sest olen uudishimulik ning soovin inimeste tegemistele ja rõõmudele kaasa elada ning neid siiralt tunnustada. Selle õppisin ma selgeks, et eraldan teisi vaadates oma tunded, otsin üles ja vaatan ainult seda, miks teise inimese tehtud jagamine talle endale oluline oli ja sellest lähtungi, ei anna hinnangut ega arvusta – inimene asetas end peopesale kui ütles: „See siin olen mina!” - ja see on julgus ja ausus, mida toetada. Kui ma hoian end eraldi ja väljas, siis ühel hetkel olen ikkagi kusagil sees või millegi ees seismas ning siis vaatan ja kogen ikkagi. Järelikult tuleb endasse vaadata ja küsida Miks? ma täna ennast just nii tundsin.

Käisin koertega jalutamas ja kuulasin ennast, otsisin sõnu ja mõistmisi. Sain aru, et olen ennast hooletusse jätnud. Ma ei ole end hellitanud, toetanud ega tunnustanud nii nagu oleksin võinud ja saanud teha. Olen ennast, kui vahendit võtnud. See, mis minul endas puudu ja vajaka jäi seda märkasigi väljas ja tahtsin ka kogeda. Minu sõnum endale – palun hoia ennast, hoolitse iseenda eest ja tunnusta selle eest, mis on olnud ja on.

Seejärel jõudsin ühe ammuse küsimuse vastuseni – Miks inimene vaikib kangekaelselt kohas, kus ta seisab teise inimesega vastamisi ja käes on hetk, kus saaks veel suhet hoida ja parandada? Kui inimene otsib teist inimest, kellele ta saaks endast rääkida, siis ta otsib enesele peeglit, kust peegelduda. Ta soovib, et teine teda kuuldes ja nähes tõlgiks talle seda, mida ja kuidas teine inimene teda näeb. Selle inimese sees on segadus ja ta ei leia end üles või ehk ei oska seda. Mis iganes põhjusel ta seda ka teeb, siis ikkagi on tal siht leida teine inimene, kes suudaks ja oskaks teda näha. Kui inimene vaikib, siis ta ei taha ennast näha. Ta hoiab ennast suletuna, et see, mis on tema sees, jääks varju ka tema enese eest. Ta ei taha ennast läbi teise vaadata. Tal on põhjus, miks ta keeldub oma peegeldusest.

Tänase päeva vabastav lause tuli mõni aeg hiljem – see on lihtsalt üks kogemus. Vaadates teiste inimeste jagamisi, siis need on nende inimeste kogemused, mis on nende jaoks nii olulised, et nad soovivad neid teistega jagada. Minu enda elu praegu ja teadmatus, kus elan homme on ka ainult üks kogemus. See ei ole lõplik ega jääv, vaid üks maitse, heli ja jälg – siit läheb tee edasi. Mida iganes ma arvan, et pean kogema või vajan enda jaoks, igatsedes seda – need kõik on erinevad kogemused. Vastu sõdides ja tõestades, miks ma ei vaja ega taha, seisan ma vastu uue kogemuse kogemisele. Põnevil või lihtsalt olles, olen ma valmis tervitama uut kogemust, et temaga koos hetk veeta.

See siin on minu kogemus minu teel, Sinul on Sinu kogemus Sinu teel – minul ei saa olla Sinu oma ega Sinul minu oma, sest igal inimesel on ainult temale ainulaadselt omased kogemused.





Minu viimane kogemus, kus olin elevil uue proovimisest, kuigi see tundus algul ohtlik ja hirmutav, oli esimest korda mäesuuskadega sõitmine. Alustasin väikesel mäel, aga isegi seal tundus laskumine liiga kiire olevat, kuid siis sõitsin üles ja tulin 60m pealt erineval moel suuski ja jalgu keerates alla. Ma ei kukkunud ja hirmu ka väga ei olnud – ma soovisin nii väga kogeda, kuidas on, kui mina seda kõike teen ja siis ma tegingi.

Marianne


31.12.2018.a



Kommentaare ei ole: