neljapäev, 23. jaanuar 2020

Ära ütle seda välja, siis mina ei saa ise ennast enam enese eest ära peita





Inimesed tahavad, et nende sisemised saladused oleksid kindlalt peidus – see tõde, mis nad enese kohta ise teavad, püsiks pimeduse varjus, et ise ei näeks ega keegi teine välja ei ütleks.

Kui nähtav öeldakse välja ja valgus on pimeduse hajutanud, siis tunneb inimene kukkumise valu, sest see on kui uuesti sündimine ajal, mil kaitset pakkunud ja turvaline, inimese enese poolt ehitatud Maailm on korraga kadunud. Inimene näeb iseennast ja on hetk, mil temal on võimalus ise ennast vastu võtta täpselt sellisena nagu ta olemas on.

Sellel hetkel võib käivituda võitlus ja inimene valib relvile tõusmise selle vastu, kes sõnad lausus. Inimene pöörab tähelepanu iseendalt teisele – tahtega, et teine teeks nii, et ära olnud hetk muutuks olematuks - teine vabandagu selle eest, et puudutas. Inimene sai puudutatud, sest ta ei saanud aru, kuidas võis teine temale nii teha – näidata inimesele teda ennast ilma looride ja varjudeta.

Ütlemine ei teinud olematuks seda, mis olemas oli ega loonud juurde seda, mida olemas ei olnud. Ütlemise hetkel nägi inimene ise ennast – nägi seda, mida tema ise enesesse peitnud oli. Inimese enese teadmine tõusis valguse kätte. Inimene ei talunud iseenda nägemist, sest kui ta vaataks, siis ta teaks, et ta on päriselt iseendana olemas – seni kuni on lootus pimeduses peituda, seni on võimalus, et ei ole.

See, et teine nägi ja teab, ei mõista inimest hukka – inimene ise annab endale hinnangu. Inimene ei võta iseennast vastu seni, kuni ta ei ole valmis ise ennast vaatama – ta ei taha iseennast näha, sest ta ei pruugi enesele meeldida – inimene ei oska endas leida armastust selle vastu, kes pole tema enese mõõdupuude järgi ilus ja puhas.

Inimene oskab lugeda endale üles kõik need punktid, mis peaksid kõigile tõestama tema õigust iseendana olemisele. See on jonnimine, paigal seistes liikumisele vastu võitlemine, sest kui inimene astub edasi, siis on ta teel enese poole. Inimene seisab paigal, sest Maailm ei ole enam turvaline – ta ei tea, mida teine oma sõnades peituva teadmisega peale võib hakata. Inimese sees on hirm teadmatuse ees, sest ta ei tea, mis tema endaga juhtuda võib – ja ta kukub, sest kindlat maad ei ole enam tema jalge all.

Ennast õigustades proovib inimene juhtida tähelepanu sellele, mida ilusat ja head ta on teinud, et pöörata ära tähelepanu sellelt, mida tema ise vaadata ei taha, sest seal sees on tunne, mis ei hoia teda ilusana. Pole tahtmist vastutada oma tehtu eest – inimene ei taha sellist ise ennast – tähelepanu juhtides soovib ta teada anda, millist iseennast on ta valmis koos Maailmaga vaatama. Inimene ei võta ennast vastu, sest ta ei suuda vastu võtta teadmist, et kui ta oleks hetk tagasi teisiti valinud, siis ta ei oleks sellist nö kohtumõistmise tundi enesele saanud. Kuidas olla aus ja öelda iseendale – „Minu poolt tehtud otsuse tagajärg on põhjus, miks mina ise valguse käes seistes iseendaga tõtt vaatan.” Teadmine – Mina Ise Tegin! - lööb inimese hinge kinni, sest korraga on ta ujumise asemel uppumas.



Valguse käes seistes on inimene uues alguses, seal on kergus ja võimalus lennata, sest tiivad kannavad kui ei pea enam ennast põhjas peituvasse, kuid turvalisust pakkuvasse mutta ära kaotama – see kergus on ehmatav, sest selles on vabadus. See, et inimene oli või tegi ei tähenda seda, et ta täna on, kuid enese sisse teadmise peitmine tähendab, et inimene tunneb hirmu – Olengi, sest olin!

Inimene soovib osta endale patukustutuskirja teadmisega, et kui ta on ilus ja hea, siis võib ta olla ka selline, keda varjab enese ja teiste eest. Kui inimene suudab iseenese ilusaks maalida või teraviku teise pihta suunata, siis kaob hämaruse varjudesse see, mis oli ja on, kuid millest vaikitakse. Küsimus on selles, mida ja kuidas inimene ise enese jaoks ja pärast teeb? Kas ta seisab sellise iseenda eest, kes ta on või selle eest, kes ta olla tahab, kuid sel juhul astub tema ise sellise iseenda vastu, kes ta on. Inimene ei taha kuulda vastuseid küsimustele – Miks Sina tegelikult tegid? ja Mida Sina tegelikult tegemata jätsid? Inimene ei talu teadmist, et keegi teine teab seda, mida tema ise iseenda kohta iseendale tunnistada ei taha. Kas tõesti on kergem peitust edasi mängida ja öelda, et ei ole seda, mis on olemas?

Suures mängus nimega Elu on reegel, et reegleid ei ole. Mängijad ise valivad endale vahendid ja käigud vastavalt iseenda poolt seatud eesmärkide täitmiseks – kas tuleb ennast kaitsta või ollakse valmis avanema – kas tuleb vältida kogemist või soovitakse kogemus vastu võtta – see on enesele sobiva kogemuse valimine. Kuid Elu ei jaga kõiki kaarte mängijatele, vaid mängib ise kaasa ja siis nö juhtub see, mis tuleb – eesriie avaneb, valgus süttib ja inimene kohtub oma kogemusega. Mängija avastab, et tema head kaardid osutusid vähemateks ja kogemus saab ta kätte – inimesel on taas võimalus valida – kuidas jätkub tema tee ...


Marianne

23.01.2020.a

Kommentaare ei ole: