neljapäev, 13. veebruar 2020

Kõnelused iseendas – andke meile tagasi näiline Maailm





Kui meie kõrval ei ole teist, kellega rääkida, siis jäävad osad lood lõpetamata, sest päriselt ei ole kohal seda, kellega me selles loos koos olime. Me kõneleme iseendas, lausume enese teksti ja räägime teise eest, ütleme ise enda sees kasvava looga sobivaid sõnu. Me peame dialoogi asemel monoloogi ja lugu kestab seni, kuni see elab meie sees oma elu. Teine on justkui päriselt meie sees olemas ja ära ei lähe.

Läheme veel rohkem sassi, sest ei suuda enam lahutada olnut ja eneses läbimängitut. Tahame, et teine meie sees muutuks, kuid muutust ei toimu, sest meie ise ei muuda oma lugu - selleks, et meie saaksime hoida endale valitud rollist kinni, peab teine oma osa mängima. Kui meie muudaksime oma rollilahendust, siis muutuks ka teise oma. Kui me näeksime teist endas teisiti, siis näeksime teda ka Maailmas teisiti. Tahame loo lõpetatuks lugeda ja selle seest välja astuda, kuid tahame teha seda teise tulemusega.

Me ei taha vaadata otsa sellele, et olnu sai läbi, sest see lõppes ju reaalselt ära. Meie tahame samas paigas paigal olla ja seal teise tulemuseni jõuda, et kui võimalus saabub, siis läheme pooleli jäänud kohast kohe edasi. Räägime teisega iseendas, sest ei usu, et tegelikkuses tuleks võimalus oma lugu muuta. Me ei usu, et teine tuleks kohale, seisaks ja kuulaks ning mõistaks meid. Vajame teise kohalolekut ehk tema tähelepanu sellele, et meil on iseenda õigus olla, teha ja valida – olla Mina.

Pooleli jäetud loo tähendus on see, et meil tuleks üksinda edasi kõndida. Tahame, et Maailm oleks näiliselt endine, et see, mis juhtus ja oli, ei muudaks Maailma väliselt – soovime, et kate pandaks peale tagasi ja öeldakse, et kõik on korras. Juhtudes, ei olnud me veel valmis astuma – lõppenud loo alal hoidmine on soov paigal seista – kui ei astu, siis on lootus, et äkki me ei peagi seda päriselt tegema ja kogema, et lõppenud pooleliolev lugu on koht, kus Maailm oli enne ja pärast.


Marianne

13.02.2020.a

Kommentaare ei ole: