kolmapäev, 20. oktoober 2021

Võtmed – sisse astumine on välja astumine

 


On hetki, mil inimesel on võimalus, sest tema ise on küsinud enesele eksami, astuda ja võtta oma elu ehk ise ennast vastu, kuid ta jonnib ega taha seda veel teha. Inimene hoiab oma tundeõigusest kinni ning keeldub võtmetest. Inimene võib küll väljendada sõnades, et mõistab sammuks vajamineva teo eesmärki, kuid ta ei luba enesel tegu teoks teha. Inimene võib küll asuda otsima vajaminevat, kuid ta ei leia seda üles, sest ta ei luba enesel näha.

On hetki, mil inimene küsib küsimuse ja kuuleb vastuseks loo. Jagatud lugu on inimese loo avanemine. Kuuldud loo toel astub inimene oma pooleli oleva aja sisse ja saab võimaluse vabastada olnu. Lugude ajas kohtub inimene lahkunuga, kellest ta ei ole enese jaoks teada oleval põhjusel lahti lasknud. Inimene on vajanud teisele poole läinut elavana ja hoidnud teda enese jaoks justkui elusana alles – toitnud iseendaga. Lugu on pooleli jäetud, sest veel on kuulmata ja väljaütlemata sõnad, mis vabastaksid Olnu ja Oleva.

Hingede töö on olla kohal, kui on nende aeg olla kohal. Olnu, Olev ja Aeg ühel ajal ühes kohas koos, teevad võimatuna tunduva võimalikuks. Aeg avab loo ja loob tee, Olnu tuleb ja on Olevaga ühes - hinged aitavad Oleval astuda. Selles kohas ei ole vahet, et üks on ja teist justkui ei saaks olla – ollakse. Olnu ja Oleva kohtudes annab Aeg sõnad edasi, ütleb need häälega välja, hoiab ruumi ja tunnetab, mida ja millal ning ütleb välja, kui käes on aeg teha samm - annab tuge ja teadmise – on võimalik - on aeg lõpetada lugu.

Kui Olnu ja Olev on kohtunud, sõnum on edastatud, siis Oleval on aeg anda enesele aega olla, et kohaneda, võtta vastu teadmine, vabastada Olnu ja leppida tühjusega, mis ei ole tühjus, vaid enese tundevaikus. See on hetk, mil on käes valge küünla põlemise aeg. Hubisev leek valgustab aega ja teed, puhastab aja ja ruumi. Küünla põlevast tulest leiab Olev lohutuse ja rahu. Küünlaleek on kinnihoitud hingele valgus – ta näeb rada, millel astudes jõuab ta ühe loo aega lõpetades, oma aja algusesse. Ühe ukse sulgemine on teise nurga alt vaadates teise ukse avamine - välja astumine on sisse astumine.


Marianne

20.10.2021.a

Kommentaare ei ole: