teisipäev, 5. oktoober 2021

Inimese nimi on kahe teraga mõõk

 


Tänase aja Maailmas ära ütle iial – Ei iial! Homset ei tea keegi ette ja kui eladagi hetkes, milles ei mõtle homsele, siis enese tulevik ei kao kusagile. Vaadates otsa oma vastsündinud lapsele ja valides talle Maailma kõige ilusamat nime, ei tea uhked ja õnnelikud vanemad ette, kuidas nende poolt valitud nimi võib last tema teel õnnistada või karistada.

See, et täna elatakse seal, kus ollakse, ei tähenda, et just sinna ka igavesti jäädakse. Võib küll olla, et püsitakse ühe paiga peal paigas, kuid samas võivad saatuse looklevad teed viia mujale ära. Teed võivad viia inimese kaugele maale, kuid võivad tuua ka kauge maa lähedale. Inimestel on juured, mis seovad teda aegade ja maaga, kuid inimene on kübe, kes läheb aegade tuultes lendu.

See, kes tuleb kaugelt või see, kes läheb mujale ära, ei ole kohale jõudes kunagi sama, kui on olijad tema ümber. Ta võib olla nendega sarnane ja jääda hulgas märkamatuks, kuid tema ja teiste vahel on vahe vahel. Kohale jõudnu on see, kes on teisest kohast ja ajast – tema loo algus ja käidud teed on kusagil mujal. Kuigi kirjatähed ja välimus võivad olla samad ning leitakse ka ühiseid jooni, siis tegelikult tulijate ja olijate Meie ei ole kunagi päriselt Meie.

Vahetades Maa peal kohta, vahetatakse aega ja ajalugu, sest astutakse ühtede lugude seest välja, teiste lugude sisse. Vahetades oma kodu alust maad võib inimene kaotada oma nime ja ühes sellega osa enesest. Erinevates kohtades annavad samasugused tähed kokku võõraid sõnu, mida lugedes suud ei käändu nii, et oskaks neid välja öelda - need ei ole omad. Elatakse kõrvu ja kõnetatakse teineteist, sest kuidagi tuleb teist inimest ju kutsuda ja sellepärast vahetatakse kaugemalt tulnute nimed vahel välja.

Selleks, et jääda, tuleb tulijal kohaneda, kohanduda ja olla vastuvõetav. Kumb pool kohandub, kes mugandub, milline sõna enese või teise märkimiseks valida, kas see, mis ütlejatele suupärane või jääda enese juurde? Inimene ei ole see, kes ta oli, kui ta ei saa olla see, milline ta oli – temal tuleb muutuda. Inimese nimi on side enese alguse ja ajaga. See on võit, kuid samas ka kaotus, kui elatakse väljapool enese koduseinu teise nime all. Päevas nime vahetav inimene ei sulandu, vaid vahetab kesta.


Marianne

05.10.2021.a

Kommentaare ei ole: