teisipäev, 30. märts 2021

Vahel ma tunnen hirmu

 


Vahel tahaksin ma oma lood ÄRA kirjutada, et olla vaba teadmata isegi, mille jaoks. Vist selle jaoks, et olla teisiti vaba. Vist selle jaoks, et mina ei oleks ainult pisike mutter, kelle liigutus asetab puuduva tüki paika või lükkab kellegi või millegi paigalseisust liikvele või peatab tumeda või läheb tagasi, et aega kinnijäänud lood lahenduse leiaksid.

Vahel tahaksin teada ette. Mitte nii, et lähen, olen ja teen ning alles siis, kui olen kõike läbi enda kogenud, mõistan, miks mina selle sammu tegin. Siis tunnen ma eneses hirmu, et kas või kes ma olen. Mis on see, mis mind juhib või kuidas ma sünnin? Teadmatuses on hirm. Kas ma olen vaba? Kas ma näen und või ei ole mul vabadust – valiku vabadust? Mul on vabadus valida, kuidas või millisena, kuid mitte seda, miks.

Kas ma olen kustunud tähe valgus, mis jõuab kohale aegu hiljem – olen juba ära olnud, kuigi näiliselt veel olen. Mina olen juba olnud ja teinud ära ning alles siis mõistnud – miks oli aeg olla, minna ja teha.

Vahel ma mäletan olnut ja sellele järgnenut, sest olen kirjutanud lood sellest, mida, miks ja kuidas oli, kuid korraga olnut enam ei ole, sest astutud samm vahetas sagedust, kõrgust, vaatenurka ja lugu jätkus nii nagu oleks sel olnud täiesti teistsugune algus. Vahel ma tunnen hirmu, et kujutan kõike ette – loon lugusid oma elava kujutlusvõime saatel. Näen, sest tahan näha ja kui ei näe, siis kujutan ette. Kuidas saaksin kontrollida seda, mis on PÄRIS ja mis mitte? Kes on see, kes ütleb, sest tema teab, mis selles Maailmas, ajas ja ruumis on päriselt see päris ja mis ei ole?

Vahel ma tunnen hirmu, et minu lood saavad otsa ja minul ei ole pärast seda enam seda, mis on. Järgmises hetkes ma ei oska või ei saa või ei ole. On hirm, et mitte millestki ei ole enam kirjutada – kõik on juba ära olnud ja öeldud ning mina ei oska iseendaga midagi peale hakata – osutun kasutuks, kui lugusid enam ei sünni.

Inimese aja lood on inimese ja aja lood. Lood on inimese ja ajaga ühes – on üks, sest on teine – ei oleks ühte, siis ei oleks ka teist.



Marianne

30.03.2021.a

Kommentaare ei ole: