teisipäev, 9. juuni 2020

Inimene asendatakse, kui tulemus on olulisem, kui teekond – Kooskasvamine






Sageli lükatakse inimesi lihtsalt teelt kõrvale, sest nad takistavad oma oskuste, ea või eripäradega – öeldakse, et asendamatuid ei ole. See ongi see põhjus, miks inimesed ühel hetkel enam ei taha, ei oska või ei jaksa oma elu edasi elada. Tuntakse, et enese olemas olemisel ei ole olulisust, sest ollakse asendatavad. Inimeste maailmas on tähtsal kohal mõõdetav tulemus, mis peab olema järest parem sellest, mida täna suudeti anda. Sellel teel ei ole kooskasvamist, sest selleks lihtsalt ei ole aega ja seega, ei pöörata tähelepanu oma kaasteelistele, et nendega ühes kõndides koos kasvada.

Kui inimene ise ei saa või veel ei oska, siis vahetatakse ta välja – asendatakse tulemuslikuma ja edukamaga. Inimesed ise, oma hirmude ja uskumustega, nõustuvad, et keegi teine on nende asemel ilusam, parem ja õigem ning annavad oma koha, et too teine saaks tulla ning nende asemel olla. Kus siis on selle inimese koht ja kasvamise aeg, kes veel ei oska või kellel veel ei ole või enam ei ole? Sellepärast, et inimesed seda vastust ei tea ega üles leia, tunnevadki nad ennast kõrvalejäetute ja eest ära lükatutena, ülearuste ja väärtusetutena, aegade prügikasti kuuluvat. Mis mõtet on olla, kui ei saa ega ole võimalik olla?

Inimese teekond on Inimesena kasvada. Inimene kasvab koos teiste inimestega, kuid vahel mitte koos teistega olles, vaid teiste puudutusi kogedes. Inimene vajab õiget tähelepanu, mis annab talle teadmise, et temal on olemas oma kindel turvaline koht ja aeg, kus olla täpselt selline, milline tema täna iseendana on. See, mis eile oli ja on täna, see kaob välisest, kuid inimene oma homses päevas on edasikasvades parem oma enese eilsest. Oma kasvuvalu tundes usub inimene, et ta murdub katki, kuid tegelikult, ise seisma kasvades, murdub ta teistest lahti. Oluline ei ole mitte see, milline võimalus oli eile ära, vaid see, milline võimalus inimesel täna ja praegu oma enese elus olemas on – inimene ise saab teha seda, mida tema ise tahab teha. Mitte keegi teine ei saa inimese eest ära teha seda, mida ainult tema ise saab teha – ise kasvades ise oma elu elada.


Marianne

09.06.2020.a


Kommentaare ei ole: