esmaspäev, 2. detsember 2019

Luues uut, korrates kordusena vana – Aeg ei saa otsa II





Miks usub inimene, et tema on vahend, kellegi teise mängus? Miks unustas inimene, et tema ise on iseenda ja oma elu looja? Mida tähendab olla looja?

Tee, Inimesena kõndides, viib läbi vanade võlgade kustutamise ja kõike toimuvat ise endas kogedes. Inimene tunneb sügaval endas, et tegelikult on tema elu üks suur kordamine, kui algul tunduski, et uuesti alustamine viib teise tulemuseni, siis mingil hetkel, kui valus väsimus võtab lootuse, tunneb ta, et kõik see on kord juba olnud – tema elutee on kui üks pikk uni, mis ei lõppe otsa.

Elu on mäng, kuid mängus on reeglid ja piirid. Inimene tunneb, et temaga mängitakse – tema ise ei juhi, vaid on ja elab etteantud piirides. „Mine, sünni Maale ja täida oma ülesanne!” Inimene seisab ja küsib MIKS? - et sellele küsimusele vastust leida vaatab ta oma teel tagasi, sest põhjus peab asuma tema minevikus – kunagise teo tagajärg on põhjus, miks ta siin on - Oled, sest olid! Teed, sest tegid! Tunned, sest tundsid! - inimese elu on kui juba ära olnu peegeldus. Inimene elab oma elu lootuses uuele, kuid loob uut korrates kordusena vana.

Inimene tunneb, et tal on oma teel kaasas ülesanne, mille tema peab oma elu jooksul ära lahendama. Ta on ringina rattas, sest ühe loo lõpp on teise algus – see tähendab ju seda, et lõppu ei olegi. Inimene vaatab tagasi, sest sealt tuli ülesanne kaasa ja järelikult peab seal olema ka lahendus. Inimene usub, et kui leida üles vastus küsimusele Miks? siis saabub selgus. Miks on piitsutav põhjenduse otsimine, et näha ja mõista – Miks inimene oma elu elab?

Kuidas saab inimene olla looja, kui tema on mängu sees. Kui hinged tegid kokkuleppe ja panid paika raamid ning andsid inimestele kaasa ülesanded, siis algas mäng – kuidas vaadata seal algust ja kuidas näha seal lõppu. Loojal peaks olema loomise vabadus ja kontroll loomisprotsessi üle, kuid inimene tunneb, et temal ei ole oma elu üle kontrolli – Maailm tema ümber elab oma elu. Inimene võtab oma Elu nimetaja alla kõik selle, mida ta seostab oma Minaga – seal on seda kõike palju enam, kui tema tegelikult luua saab. Inimene tahab luua enda jaoks kõik selle, mida ta tunneb, omab ja saab – kuidas saab ta siis olla looja, kui ta ei suuda oma elu iseenda jaoks ilusaks ega heaks luua.

Hirmu tundes kardab inimene oma lõppu – tema on oma elu ära elanud ja see võetakse temalt, kuid mis saab siis, kui teda ei võeta kaasa st ei lubata edasi – vaid saadetakse uuele ringile uue nime ja näoga oma elu elama – uus algus, vanad valud, mäng elu ja eludega – otsides üha uuesti vastust küsimusele Miks? Miks ei ole inimene ikka veel seda üles leidnud? Ühes lõpus väsinuna seistes ootab inimene, et tema Aeg lõppeks ära – elu saaks otsa.

Inimene ei leia lõpplikku vastust, sest ta alles mängib ja mäng ei ole veel lõppenud. Inimene on unustanud, et Aeg ei saa otsa, kuid inimene elab oma elu uskudes, et kord tema aeg lõppeb. Miks – on töö tegemine vastuste otsimiseks, et veel enne lõppu valmis jõuda. Kividel on nimed ja numbrid ühe aja alguse ja lõpuga – kui oli algus, siis järelikult tuleb ka lõpp. Inimene elab, läbi raskuste kõndides, lootuses, et kui siin selles eluajas oligi igasuguseid huvitavalt valusaid asju, siis seal tolles teises ajas, mida ta küll veel ei näe, kuid ometi usub ja loodab, et seal on tema elu ilusam ja helgem. Kuid see seal, uus elu, tähendab ju seda, et enne on vaja üks aeg ära lõpetada, vastused leida ja tee lõpuni käia.

Inimene on unustanud – Ajal ei ole algust ega lõppu – Aeg voolab edasi. Inimese tee ei alanud siin ja praegu ega lõppe ühtede numbrite peatudes. Aeg on üks Aeg kõigil ja kõigel, kõik see, mis oli ja on, on selle aja sees – mäng ei lõppe, sest mäng kestab ja mängus on see, kes elab ja kõnnib inimesena.

Inimene loob ise ennast iseendale kinkides ja võtab ennast iseendas vastu. Looja loob küsides - kuidas läheb tema tee siit edasi ja millisena tema valib oma Elu mängida? Sellest valikust sõltub, kuidas ja millisena jätkub mäng teadmisega, et on aega, sest käes on Inimese Aeg.


Marianne
02.12.2019.a



Kommentaare ei ole: