kolmapäev, 14. august 2019

Kuidas saab inimesel olla õigus vabadust valida





Kuidas minul, inimesena elades, on õigus valida endale vabadus, astuda piiravatest raamidest välja, öelda raskustest lahti ja lubada endale kergust, et elada vabaduses.

Vabadus tundub allaandmisena, võitlemisest ja võistlemisest loobumisena, kaotusena, et pole suutnud oma koormat võiduka lõpuni kanda. Kuid, miks peaksin kandma, võitlema ja kannatama? Miks tundub vabaduse valimine valena?

Maailmas minu ümber on teised, on väga palju teisi, kes jätkavad oma koormate kandmist. Nad küll vanguvad, kurdavad või katkevad, kuid ei lase lahti. Inimesed valivad pudeli või tableti, mis värviks üle ja kustutaks mälust reaalsuse tegelikkuse, et suuta homses päevas oma elu elamist jätkata.

Oma teel käies ma tõesti olen püüdnud ja andnud endast parima, kuid vabadust valides uskusin, et ei finišeerunud – Aeg, mis oli mööda läinud, oli tulemust jätmata otsa saanud. Kõik olnu oli juba ära olnud ja kadunud, midagi alles jätmata võtnud vaid mälestused enese kanda.

Tundub uskumatult võimatuna, et ühest uksest sisse astudes ja selle tagant uue ukse leidnuna ning selle avanuna ongi olemas kergus elus, sest seda, mis kord oli, uksest väljudes enam kaasas ei ole. Miks peaks oma elu elamine olema kui karistuse kandmine? Karistus karistab karistajat. Tundsin süüd, sest minul ei olnud nähtavat takistust ega raskust, mis tõestaks vaatajatele ja iseendale, et näe, mina tõesti elan oma elu, kui rasket koormat kandes, üha edasi rühkides ja kannatades.

Öeldakse, et teisiti ei saa, sest see pole võimalik. Miks ei ole? Kuidas ja miks saab olla ainult üks tee ja võimalus. Ei saagi olla, sest tegelikult on olemas palju, tõeliselt palju erinevaid lahendusi. Millisena ja mille neist valin iseendale?


Marianne

14.08.2019.a



Kommentaare ei ole: