reede, 26. juuli 2019

Mis on ühe karistuse eesmärk - karistus karistab karistajat





Balletikoolis lõi õpetaja kepiga seda kohta õpilase kehal, mis vajas pingutamist, et sirutuda. Füüsiline puudutus jättis tuntava jälje, mis aitas keskenduda vajalikule, et õnnestuda.

Karistamise eesmärk on jätta inimese sisse jäljena arm – mälestus infoga – mis võib temaga juhtuda, kui ta eksib, millegi või kellegi vastu. Karistuse määramine on soov hoida inimest süüdlase energias, et ta kogeks omal nahal, mis kannatusi võib tema poolt valitud olemine talle endale kaasa tuua.

Kuid karistus on üsna karm mälestus, sest see on soov luua inimese sisse hirm, et ta peatuks ja mõtleks enne, kui ta valib ja teeb oma uue sammu. See on tahtmine, et inimene kannaks olnust jäänud mälestust endaga kaasas ega oleks enam kunagi päriselt vaba – see on hoiatus, et ta enam ei teeks ega oleks nii nagu valis teha.

Kummaline on see, et karistuse määraja või ärakandmisevalvaja ei taha olnust lahti lasta, karistus on määratud ja kantud, kuid karistaja või valvaja soovib hoida teist inimest karistuse sees ja hirmu käes kinni – ta tahab, et mälestus süveneks ja jääks alatiseks meelde, sest siis on karistus oma töö hästi teinud.

„Seisa nurgas ja mõtle, mõtle oma elu üle järgi!” - kuid karistatu on olnust lahti lasknud ja naerab nüüd süütult Maailmale vastu. Kuidas ta sai juhtunu ühe hetkega unustada, nii nagu poleks olnut olnudki, kuid karistuse määraja või valvaja tahaks hetke veel kinni hoida, pikendada üleminekut, et saada kinnitust – jah, karistatu mäletab seda, mida ta tegi või tegemata jättis ja ta ei korda enam kunagi oma „vigu”.

Soovides pikendada karistuse kandmist on võtnud karistaja või valvaja endale ohvrirolli, sest ta tunneb, et karistatu on süüdi selles, et tema peab paigal seisma ja kontrollima karistuse kandmist ning õppetunni tõhusust – ta võtab lugu isiklikult ja tunneb, et süüdlast peaks tugevamalt karistama. Kui algul oli karistatav süüdlane, sest ta tegi midagi valesti või jättis midagi õigesti tegemata, siis loo muutudes võib temast saada uue karistuse kandja, sest nüüd on ta süüdi selles, et karistaja ei suutnud vaadata, kuidas teine olnu vabaks andis ega jäänud värisedes hirmu sisse kinni - karistus karistab karistajat.


Marianne

26.07.2019.a



Kommentaare ei ole: