teisipäev, 7. mai 2019

Minus oli häbi olla Mina





Olles olukorras, kohas või hetkes, kus tunned, et Sa pead seal olema, sest sellest ei ole veel väljapääsu, kuna hetk kestab, siis on Sinu ümber asjad, inimesed või situatsioonid mis/ kes Sind häirivad. Need on need abilised, kes/ mis aitavad Sinus tundeid kasvatada, mille abil leiad eneses jõudu, et kestvas hetkes edasi olla.

Selles hetkes olles kasvavad Sinu sees tunded, mida Sa ei pea ilusateks, sest need kardavad valgust, kuna nähtaval olles määriksid Sinu pale. Sa proovid neid enda sisse peita või ära kustutada. Tunnete kasvades hakkad Sa teisi, neid inimesi, kelle vastu Sa tunned Sind häbistavaid tundeid, enese eest kaitsma, Sa otsid üles põhjused, miks neil on õigus olla, teha ja öelda nii nagu nad seda teevad. Seda tehes ütled Sa endale, et teised on õiged, kuid st, et siis oled ju Sina vale, sest kui üks on valge siis peab teine must olema.

Sinu sees on täiesti elusad tunded, kuid Sina ise ütled endale, et see on vale – Mina ei tohi nii tunda! – Sina ise keelad end tundmast. Seda tehes jätad Sa end üksinda seisma, sest lähed teise inimese poolele üle. Sa hakkad teist enese eest kaitsma ning seda tehes vaatad Sa ennast sellise pilguga, millisega usud teist seda tegevat siis, kui tema näeks Sinu sisse ja kohtuks seal elava tundega. Tulemuseks on see, et Sul häbi iseendana olla. Astudes teise poolele ja vaadates end väljast, tahad Sa seista enesest eemal, mitte tunde omanikuna tunde sees.

Sa hakkad eneses, teise inimese vastu, viha kasvatama, et saada sellest jõudu olla kohas, kus Sina ise oled enesele öelnud, et Sina oled vale. Kestvas hetkes olles, et ennast teisega võrrelda, on Sul eluliselt vaja infot tema kohta. Sa otsid üles need punktid, kus oled teisest üle ja parem – nii püüad Sa end ilusamaks mõelda. Kuid ometi see ei aita Sind, sest elav tunne on endiselt Sinu sees alles ning avaneb ja kasvab igas uues korduvas situatsioonis.

Kui Sinu sisse maetud tunne avaneb või kasvab, tunned Sa nälga, sest Sinu sees on tühjus, mille oled enese sisse jätnud ning see vajab täitmist. Andes järgi oma isudele proovid Sa kustutada eneses vajadust lohutuse järele. Sa toida ennast, et vaigistada iseennast. Annad endale lohutavat toitu, et vaigistada enese süüd iseenda ees.

Sa ei taha koos olla inimesega, keda pead enesega võrreldes õigeks. Tahad enesekaitseks välistada temaga kohtumise, sest siis on Sinu sees üks suur segadus ning rahu ega vaikust ei paista enam kusagilt. Sa proovid, võimalike kohtumiste kohas, luua teie vahele pidava piiri, mis välistaks kohtumise ja annaks Sulle koha, kus Sina saad lihtsalt olla, tunda end pingevabalt ja rahulikult. Sa proovid luua, enese ümber, turvatsooni, mis on nö vaenlastest vaba ja puutumatu ning allub Sinu kontrollile. Kuid, kui nähtavat piiri ei õnnestu luua, siis oled Sa pinges, kontrollid ohu liginemist ja valmistud reageerima teadmata, kuidas on õige olla. Sa mõtled välja strateegiaid, kuidas õnnestuks tundeid vältida. Sa soovid urgu pugeda või vabasse Maailma jõuda, sest Sa ei tea, kuidas pidada lahingut vaenlasega, keda tegelikult Sinu kõrval ei ole, sest ta asub Sinu sees – see oled Sina ise, kes jättis ennast kaitsetuna ja lohutust vajavana maha. Sinu sees on hirm iseendana seista ja olla. Proovides endale öelda – Ma armastan iseennast! Ma olen ilus! - ajab see Sind sarkastiliselt, läbi pisarate, naerma.

Sinu tunded ei ole suits, mis hajub tuules. Sinu tunded on raskus, mis määrivad Sinu puhutuse ja määravad Sind, ka enese eest, varjama. Sina ise ütled endale, et tundes sees olles, tehes ja öeldes oled Sa vale. Sina ise ütled endale, et Sina oled iseendana vale! Sa ütled endale, et see inimene, keda Sa enese eest kaitsed on õige, peab olema õige, sest temal on õigus iseendana olemas olla. Teine inimene segab ja häirib Sind, sest Sa tead, et tal on õigus iseendana olla ja see kasvatab Sinus tundeid, sest Sa näed, et ta valibki iseendana olemas olemise. Kuid, kui teine tohib, sest tema on õige, siis järelikult Sina ei tohi, sest oled vale, kuna Sina ise ütlesid seda enesele ja Sa usud seda, mida enesele ütlesid.

Kes Sind kaitseb, kes lubab Sinul iseendana olla – Sina ise kardad hetkest lahti lasta ja edasi astuda. Sa lähed ajas tagasi kohta, kus õigustasid teisi, kui neil on õigus määrata Sinu üle. Sa uskusid, et Sina olid vale, kui tahtsid/ vajasid teisiti, kui see, mis Sinu elus oli või milline Sinu elu oli – Sa vajasid kaitset, kuid tol ajal Sa ei saanud vahetada kohta, aega ega inimesi. Sa usud end mäletavat, kuidas tundena reageerides Sulle öeldi ja vaadati - „Vaata, milline Sa oled! Sina muutud tundes olles inetuks ja eemaletõukavaks – me ei taha Sinuga koos olla, sest me vajame ilu ja headust enese kõrvale!” - Sind jäeti hulgast välja. 

Sa küsisid enese käest - Kuidas siis saab sellise inimesega koos olla. Kuidas on võimalik Mina olla, kui Mina tähendab häbi. Mina ei taha olla Mina, kuid teisiti ma ei saa! - Sa tahtsid enese seest ära minna, et Sind ei seostataks Sinu tundega. Sa vaigistasid ennast toiduga, et kindlustada enese vaikimine. Sinu sees oli hirm, et mis saab siis, kui Sa seisad, oled ja ütled oma tundele „Tere!” Sinus oli teadmatus, mida Sa tundega kohtudes tegema ja tundma võid hakata, milliseks Sa muutud. Mis Sinuga ja Sinu Maailmas siis juhtub.

Ennast toites andsid Sa endale signaali, et hoolitsed enese eest – Sul oli nälg ja Sa andsid endale süüa – see oli see, mida Sa suutsid enesele anda. Teise inimesega kohtudes tabas Sind paanika, sest Sinus oli hirm teadmatuse ees, kas Sa seekord suudad iseennast kaitsta ja Sa vajasid tundeid, et selles olukorras toime tulla. Võrreldes ennast teisega tundus Sulle, et Sa tahad parem olla, kuid tegelikult Sa näitasid enesele, kuidas Sina, endast hoolides, saad ja oskad ennast hoida ning kaitsta – see on vaatenurga vahetust.

Sinu ülesanne on võtta vastu oma tunne, olla temas ja lubada tal minna. Hoides ja kaitstes lohutada iseennast, andes enesele tuge, öeldes – See on minu tunne. See on praegu minu sees. See tunne ei ole õige ega vale. Tunne ei määra ega määri mind. Mina ei ole tundes olles häbiväärne. Ma mõistan, et mul on seda tunnet praegu vaja, sest see on parim, mida mina sel hetkel oskan enda aitamiseks väljamõelda. Ma võin ja saan oma tunnet tunnistada ja tunda. Ma ei jäta seda tehes ennast maha. Ma olen enda sees ja kohtun oma tundega. Ma luban oma tundel minna. Mina ei vaja enam seda tunnet. Mina vastutan enese eest ja ma saan vajadusel astuda järgmisesse hetke, sest vaatenurga vahetudes ma muutusin ja seda tehes muutus see, kuidas mina Maailma näen ja tunnetan.


Marianne

07.05.2019.a



Kommentaare ei ole: