reede, 31. mai 2019

Eelmiste elude seotus tänase elu sidemetes





Inimene on, oma elu elades, üsna huvitaval kombel seotud kokku teiste inimestega, keda tema ise, saades võimaluse valida, ei oleks kunagi endale kaaslaseks soovinud. Kuid tema tänases elus on need inimesed reaalsuses olemas ja ta peab nendega koos olema ning see tundub paratamatu ja lõpliku otsusena, mis edasi kaebamisele ei kuulu. Neist suhetest osad on headust ja positiivsust jagavad, kuid osad on need, millest inimene sooviks vabaks saada. Nende teiste, nö eluga kaasas käivate kaaslaste vastu ta protestib, väldib ja vihkab ning kui võimalik, siis keeraks üldse selja ja paneks ukse teise ees lukku, sest need teised ärritavad ja teevad haiget, kuna äratavad inimeses negatiivsed tunded, mida tema tunda ei taha. Nende teistega koosoldud ajast on raske leida midagi ilusat, pigem tunduvad nad kiusuks ja karistuseks olemas olevat – see on huvitav vaatenurk, mis on samas tõene.

Kusagil oma eelmises elus tegi üks inimene teisele inimesele ülekohut ja jäi aja reeglite järgi süüdi, sest ta lõpetas või ohustas oma teoga teise inimese elu. Seda teinuna tuleb tal, kunagi ühes järgmises elus, küsida uuesti inimesena elades, selle teise inimese Hingelt enda Hingele vabastust. Selles uues elus on tal kohustus saata ja toetada teel käies seda inimest, kelle sees on talle tuttav Hing. Selle inimese elus osalisena olles või kaasteelisena kohtudes tuleb tal läbida eksam, et näha, kas ta kordab, oma olemusega, tehtut või on ta elust õppides mõistnud oma õppetundi.

Hinged teavad, miks ja millepärast nad Inimestena Maailmas elades just selliseid elusid läbi elavad, kuid inimesed ei tea. Inimeste sees tormlevad ärganud tunded ja kusagil sügaval, varjudes peitudes, elavad oma elu eelmiste elude suletud mälestused ning seetõttu ei mõista inimesed, miks nad mõnda inimest justkui geneetiliselt ei salli.

Sügaval oma sisemuses tunneb inimene, et on teise inimese ees süüdi, sest on kuidagi tema vastu eksinud ja selle ülestunnistamata jätnud. Ei ole kerge seista ja vaadata elavale „surnule” otsa, kui mälus on pilt iseenda poolt tehtust ja selle tulemusest, kuid nüüd on selle lahkunu Hing tagasi ja vaatab teise inimese silmadest temale vastu. Inimene hingab sisse, kuid jätab hirmu tundes välja hingamata, sest – Tema teab, et mina tean ja mäletan. Inimene pigem põgeneb ja väldib, kui astub vastu ja võtab oma teo eest vastutust võttes oma vabaduse vastu.

Inimese sees on piinav vastuolu, sest teisega koos olles tahab ta füüsiliselt ära minna, kuid ta on nt sugulussidemete läbi seotud ja peab kohale jääma ning samal ajal tunneb ta endas AJA poolt kaasa antud ülesannet, olla teise elus nö heaks haldjaks, et hüvitada oma olemas olemisega enda poolt tehtu. Inimene ei saa oma elu elades ühendada lahti kõiki (nt vereliinist tulenevaid) sidemeid, kuid ta saab ja ta otsib võimalusi, kuidas saavutada parim võimalik tulemus, et väliselt ennast ise teisest inimesest lahti ühendada. Ta otsib viise, kuidas ise muutuda või muuta teine valeks inimeseks, sest ta proovib, vale inimesena olles või teist valena nimetades, saavutada iseenda vabaks saamine. Ta püüab saavutada oma tegevusega seda, et teine inimene võtaks suhte katkestamise otsuse ja süü selle eest enesele, kui nõustub sellega, et tema on esimese jaoks vale või sellega, et esimene on tema jaoks vale. Seda mängu mängides ei läbi inimene oma õppetundi, sest väldib oma teed.

Inimese eelmise elu õppetund oli kogeda, kuidas ta ise annab endale andeks iseenda poolt tehtu, võttes ennast, kes olles määrituna on vääritu väärtus, armastusega armastuses hoides iseenda sees vastu. Ta ei lahenda ülesannet, kui ei tunnista ausalt, miks ta tegi seda, mida valis teha. Milline oli see Hirm tema sees, mis tõukas teda sellisele teole, et teise inimese elu läbi tema poolt täide viidud teo katkes või muutus täielikult. Tema sees oleva mälestuse sees on jätkuvalt elavana see tunne, miks tegu tehti.

Sellel inimesel, kelle vastu ära olnud ajal astuti, on selles elus ülesanne seista oma kohal ja oma olemas olemisega äratada teise inimese sees uinunud tunne, et too saaks võimaluse oma tunnet kogedes, läbi õppimise, iseennast mõista. Selle, nö „ohvri” ülesanne on võtta teine inimene oma elus vastu ja anda talle koht enese kõrval, sest tema on see, kes avab ukse teisele. Läbi avatud ukse saab teine tulla ja oma tegu tunnistada. Raskeks teeb ülesande lahendamise see, et kaaslase silmadest vaatab vastu too, kes oli viimane, keda inimene oma eelmises elus nägi hetkel, kui tema elu muutus. See on tema õppetund, kas ta suudab leida endas mõistmist ja anda teisele võimalus vabaneda koormast või põgeneb ta oma reaalsuseks saanud Hirmu eest. Andjale tundub, et ta annab, kuid vastu ei saa. Ta annab, kuid teeb seda enese arvelt. Ta annab üha uuesti, kuid teine on kui verd imev puuk, kes lahti ei lase, sest vajab oma elu elades kandjat. See on võitlus enese eest, oma rahu ja vabaduse nimel, et heita koorem oma õlgadelt ja astuda vabalt edasi. 

Saajal tuleb mõista kingituse suurust ja anda teine Hing vabaks, kuid vahel on nii mõnus, kui asjad laabuvad iseenesest, raskused lahendatakse ja oma jalad ära ei väsi. Läbi pettumuse reaalsusesse maandudes ta solvub, sest lööb end valusalt ära vastu teadmist, et Maailm ei olnudki selline nagu tema uskus selle olevat – ainult tema jaoks ja pärast olemas. Inimene, kes tunneb enda saajana, sündis Maailma uskumisega, et teised astuvad tema saabudes eest ära ja kõrvale, et tema saaks tulla ja oma elu elada. Ta ei soovi oodata, et peatudes kogeda aega, kus temale on antud AEG endasse vaadata, sest tema oli eelmises elus ohver, kes selles elus on kuningas või kuninganna, kel on õigus kõigile ja kõigele, sest kord jäi ta oma elust ilma. Saajal on keeruline teise tegu mõista, kuigi teine oli lihtsalt inimene, kes muutus oma tundeks ja see, mis juhtus oli parim valitud lahendus, kuidas too sai iseennast aidata.

Olles osa tervikust on Inimesel oma osa terviku tasakaalu taastamisel. Ammuse loo alguse ja tänase jätkumise sees ja taga olid ja on kaks Hinge, kes olid ja on teineteisele, suures etenduses nimega ELU, lavapartneriteks. Ilma teise inimese olemas olemiseta ei oleks nende kahe inimese elus juhtunud seda, mis juhtus. Teineteise toel said nad mõlemad võimaluse astuda oma elude teel edasi. Kaks Hinge, kes olid koos ja muutsid teineteise elu, said uuesti kokku, et Inimesed saaksid muuta oma elu. Hingel ei ole kerge olla Inimese sees, keda muserdavad ja materdavad tunded, kes astub lootusetuse teel või naudib ülemvõimu, kui Maailm lebab tema jalge ees. Kuidas juhtida selles rägus inimene Valguse poole, et too näeks elu näitelava ja selle peal iseennast, Inimesena, iseenda poolt valitud rolli mängimas.


Marianne

31.05.2019.a




Kommentaare ei ole: