reede, 17. august 2018

Universum on üsna järjekindel oma eesmärkide saavutamisel






Universum on üsna järjekindel ja teeb omalt poolt kõik selleks, et leiaksin üles oma sisemise valu ukse ja avaksin selle ning läbi pisarate saabuks lõpuks ometi kergendus. Seni, kuni pole ust leidnud, viibin keskkonnas, kus üha uuesti kasvavad tunded, mis survet suurendades viivad lahendusele üha lähemale ...

Kui Maailm astub vastu ja tundub, et valik puudub, siis reageerin või põgenen. Elan hetkes, kus naabrid on õue peal, nii lähedal ja käega katsutavad – see on harjumatu ja minule sobimatult vale. Teiste kohalolek toob kaasa nende Maailma, millest saan soovimatult osa, sest olen lähedusega kaasatud. Minu isiklik ruum saab ikka ja jälle riivatud, rahu on rikutud. Teiste silmad ja kohalolek ei lase mul unustada, et teised on olemas. Õues ei ole ma vaba valikutes, tegudes, sest taas võib keegi vaadata, ligi astuda, minu olemisse sekkuda. Miks see situatsioon on nii raskesti talutav ja tekitab soovimatuid tundeid, mida justkui pole õigus tunda, kuid nad on reaalselt minu sees olemas ja ma vajun nendesse ... aga neist välja ujudes leidsin täna ukse üles ning avasin selle ...

Inimene on sotsiaalne olend, kes tahab suhelda ja olla teiste seltsis, kui mitte pidevalt, siis aeg-ajalt ikka. Juba väiksena saadetakse meid kohtadesse, kus on teised, et siis ühisel territooriumil sotsialiseeruda, kohaneda muutustega, õppida toime tulema erinevates olukordades erinevate inimestega. See kõik on kindlasti vajalik, kui vaid lapsele jääks alles tema pesa, turvakoht, kuhu teised sisse vaadata ei saa ega kätega puutuma ulatu.

Minul, aga tuli elada pisikesest peale nii, et suurem osa ajast enda oma ega kohta ei olnud, oli vaid üks voodi ja väike kapp, seega piirid iseenda ja välise vahel olid ahtad. Polnud ust, mida enese taga ja välise ees kinni panna. Olid teiste silmad ja pidev kohalolek minu ajas ja ruumis. Kogu aeg tuli kohanduda ja kontrollida iseenda sõnu, olekut, käitumist ning jälgida teisi, et vajadusel reageerida või põgeneda. Seal ei olnud miski püha ega puutumatu, ei asjad ega inimese keha. Valu ja viha elati nõrgemate peal välja – mitte kusagil ei olnud kaitset, keegi ei võtnud sülle ega paitanud pead – ära ei saanud minna ning keegi pisaraid ja valu ei vaadanud.

Muserdatud hingede hulgas jäin ellu, kui peitsin, välja näitamata tõelisi tundeid või tahet, iseenda iseenda sisse ära. Nii leidsin 11 – aastasena lohtust Liivi luulekogust ja loodusest – seal sai silmade alt väljas olles iseendana olemas olla, kuid see „mina ise” kadus üha sügavamale enese sisse nii, et ma ei leidnud seda üles ega mäletanud, milline on tegelik „Mina”. Sees ootas vastust küsimus: Millal tuleb vabadus, kus asju ega ennast ei pea peitma ja varjus hoidma, et tagasi tulles on kõik endine – puutumatult seisnud ja alles?

Kõik, mis tehti või olemas oli, leidis kohest kommenteerimist, hinnati ja pandi paika – erinevad väärtused erineva väärtusega. Pilked, maha tegemine, hukkamõist, keelamine, füüsiline kontakt – see oli lapsena minu argipäev, milles tuli ujuda või uppuda. Enne kui julgesin endasse vaadata ja tundeid lubada, tuli teisi jälgida, mõelda ette nende käike ja reaktsioone, hinnata tujusid ja nende mõju. Selleks tuli ennast väljast vaadata ja hinnata iseennast välise pilguga. Nii õppisingi elama endast väljas, jälgima teisi ja võtma nad endasse kaasa, sest endast väljas elades elad teiste eludes. Kas julgeda teha samm iseendana või jätkuvalt teiste poolt heakskiidetuna - tuli olla selline, kes lubati olla. Hirm välise reageeringu ees, püüd meeldida, jääda varju, kaduda teiste teedelt ja ometi oli minus ihalus kogeda tähelepanu, et saavutada eneses tunne, et olen reaalsuses olemas, sest väline on mind näinud ja heaks kiitnud.

Mis andis tugevust, hoidis elus ajal, kui tänasel päeval ei paistnud lõppu, homne, nädal, terved kuud ja pikad aastad olid samasugused. Kuhu läks muserdatud hingega laps varju, et kaitsta end välise eest. Laps läks raamatute sisse, kirjutatud maailmade sisse varju – seal ei saanud keegi teda kätte ega tulnud järgi, ta elas suletud maailmas. Raamatud hoidsid alles ja elus, olid ja on turvapaik ja kodu. Nad on järjepidevus ja kindlus – ajajoon loetud raamatutest. „Mina” ja raamat, lülitudes argipäevast välja ja astudes sisse, kaugele ja eemale iseenda elust, olles kohal väljamõeldud tegelaste eludes, loetust loodud pildis kaasatud armastusse, seiklustesse, perede eludesse, muinasjuttudesse - elades lahustudes raamatutesse.

Kõik ei sobi ega peagi sobima, selline elu oli vägivald minu „Mina” vastu. Kõigel on põhjus ja vettpidav põhjendus, kuid läbielatu tõttu oli minu hinges üks suletud uks, mille taga läbielamata valu tunnetena peidus ja nii tuligi igapäeva elus ikka ja jälle ette hetki, kus tõusid sarnased tunded, et suudaksin eneses üles leida ja avada suletud ukse. Läbi aja on olnud soov hoida väline enda piiridest väljas, säilitada puutumatus. Vajadus olla üksi, eraldi, teiste silmade alt ära. Sisemine sund hoida oma asju kontrolli all, kui teised on lähedal. Tungiv vajadus omada selged, kindlad ja püsivad piirid enda oma ja teiste vahele. Soov valida, millal tahan teistest osa saada ja nende eludes kohal olla. Tahe, et minule vajalik muutus tuleks siis, kui mina seda soovin ja vajn, mitte siis, kui teine seda otsustab - see annab tunde, et suudan Maailma kontrollida ja ennast vajadusel kaitsta. Kui ma ei saa teha nii nagu soovin, aga ei taha teha nii nagu saan, siis reageerin või põgenen – ja see lugu oligi suletud ukse taga peidus.

PS naabritel on oma maja valmis, kuhu nad kohe kolivad, kuid nad ei saanud seda siiani teha, sest mina polnud kuni tänaseni oma lugu üles leidnud!


Marianne

Soomemaal
17.08.2018.a

Kommentaare ei ole: