teisipäev, 31. juuli 2018

Sügava vaikuse kookon I - Kas oled vang oma argipäevas




Kui Sinul on oma argipäevas halb olla ja Sinu sees kasvab teadmine, et Sa „pead” tegema või olema seda, mida Sa ise teadlikult enesele ei valiks, siis selles sunnitud olekus kasvab Sinu sees pinge, mis vajab lahendust. Sa hakkad Maailmast vigu otsima, et kasvatada kellegi/ millegi vastu viha, et läbi selle leida eneses jõudu oma argipäevas edasi elada. Sa otsid „süüdlast”, kelle pihta saata sisemusse kogunenud laeng. Sa vaatad enda seest välja, sest Sul on iseendana iseenda sees halb olla ja Sa ei suuda sellises olukorras viibida.

Sa kerid end oma mõtetega üha rohkem pingesse ja jääd nende lõksu kinni. Tundub, et olukorra lahendamiseks on vaja reaalset vaenlast, keda saab hävitada lootuses, et nii leiab fustratsioon lahenduse. Vaenlaseks saab teine inimene, kes on olukorraga seotud ja kelle kohta Sa arvad, et tema võimuses oleks Sinu pingeid leevendada ja leida Sinu elu muutuva lahenduse. Kuid teine inimene ei tee seda ja see kasvatab Sinu seesmist viha veelgi.

Sa tunned, et „pead” olema ja ise ei saa valida, kuidas, mis ja millal. Sa oled kui fakti ette pandud ja Sinu osaks on vaid reageerida, et ennast kaitsta. Sa viibid tunnete pinnal, astudes ja öeldes veel enne, kui üldse endas kohale oled jõudnud, seega Sa ei jõua keskenduda ega ennast tunnetada. Sa oled enese seest väljas ja oma piiridest väljununa ei saagi Sul turvaline ega hea olla.

Kui Sa siis ühel hetkel mõistad, et käivitunud on muster ja leiad aega enese sisse vaatamiseks, et näha, mis Sinu sisemuses tegelikult toimub ja kust lugu alguse sai, siis on seal Sa rada, mida mööda tagasi astudes näed Sind vallanud tundeid ja jõuad lähtepunkti, kus on see, mida Sina oma elus ei taha, kuid „pead”. Kõik, mis sellele punktile järgnes, olid Sinu poolt enesekaitseks ja toimetulekuks tehtud sammud.

Sa ei saa kõike oma elus valida, on kohad, hetked ja inimesed, kes/ mis on sellised nagu nad on ja Sinul tuleb nendega koos või neis kohal olla. Kui Sa hakkad enesele tõestama, miks selline valimata valik ikkagi kasulik, vajalik, hea jne on, siis selle tegevuse käigus peidad Sa oma tunded ja müüd ennast. Tegelikult oled Sa olukorras, kus Sa ei taha seda, mis Sinu elus on, sest see ei sobi ega meeldi Sulle. Sa ei pea ennast vastupidises veenma, sest Sinul on õigus iseendana olemisele, kuid Sul tuleb selle kohaga oma elus toime tulla. Kui hoiad kinni „Ma pean” siis oled mustris sees, kui teadvustad enesele, et „Mina olen” siis on Sul valikud ja aus vaade oma elule.

Valikuteta tunduvas kohas on ju tegelikult valikud olemas, sest ausalt endale vastates tead, et Sina saad oma elu muuta, kuid sa ei taha seda teha, sest Sina ei taha jääda ilma sellest, mis Sinul selles kohas olemas on, kuigi sellega kaasnev Sind häirib.

Kui Sa ei võta sündivas hetkes kokku kõike eelnenut mälestustest ega hirmu tuleviku ees vaid oled hetkes – praegu on nii ja Sa leiad lahenduse selle koha jaoks, sest see, mis on olnud on juba läinud, veel kohale jõudmata tulevik on alles olemata, jääb vaid olevik ja Sina selle sees. Ära proovi hallata kõike. Küsi enese käest, mida Sina saad enda jaoks teha, kui Sa ei sea esikohale seda, mis teistele meeldib ja sobib, vaid oled enda sees endana kohal, valid ja ütled ning teed oma sammu teoks sellest lähtuvalt. „Mina olen” või „Mina pean olema” - kaks lauset nii erineva sisuga, esimene on Sinu vaba valik – ise olemine, teine on sundseis – kohustus.

järgneb...

Marianne

Soomemaal
31.07.2018.a


Kommentaare ei ole: