kolmapäev, 6. juuni 2018

Vahel sõuavad tunded kui rasked ja tumedad pilved - Meditatiivne rännak vol 29





Sa jooksed pikki teed. Sa jooksed, millegi eest ära. Sa hüppad rajalt kõrvale, kihutad mööda niitu, kuid rohi takistab edasi jõudmist. Nüüd jõuad Sa puude vahele, põikled okste eest ära, otsides teed tüvede vahel. Sa hingeldad ja oled väga väsinud. Sa ei mäleta enam, millal Sa jooksma hakkasid, kuid tead, et oled juba päris kaua seda teinud. Korraks peatud ja lubad endal puhata. Seda tehes kuulatad, kas ei kosta sahinat, mis annaks lähenejast märku. Oled valvel iga krabina peale, kuid kuuled vaid iseenda hingeldamist ja verekohinat kõrvus.

Sa oled sellest jooksmisest tüdinenud. Sa ei taha seda enam teha, kuid Sinu sees on tunne, mis sunnib Sind taas edasi minema, sest Sa kardad midagi, mida Sa isegi ei tea, mis see täpselt on, kuid Sa pelgad seda hetke, kui nimetu võib Sinuni jõudes ja Sinu ees seistes Sulle silma vaadata. Sa kardad, sest ei tea, mis võib Sinuga sel hetkel juhtuda. Sinu sees sünnivad erinevad pildid, kuid nendes ei ole midagi konkreetset, kõik on hämaruses ja varjudes peidus. Sa oled hirmul, tunned end abitu ja kaitsetuna. Sa ei tea, kuhu jooksed, lihtsalt liigud võimalikult kiiresti edasi. Sa ei tea, kes Sind aidata saaks, kust leiad abi ja varju. Sa oled püsivalt teel, sundides end üha edasi minema ja taas lähedki liikvele.

Sa oled nii väsinud, et silm ei seleta enam teed. Sa ei pane tähele, mis Sinu jalge ette jääb ning ühel hetkel Sa komistad ja kukud maha. Sa lamad maas, põsk vastu rohtu ja lihtsalt lebad. Sa paned oma silmad kinni ja lubad endal puhata. Sa ei võitle enam. Sa lased oma pinges keha vabaks. Sinu lihased lõdvestuvad, üle pika aja oled Sa ühes. Sinu keha puhkab. Sinu mõtted on siin samas paigas, nad ei aja Sind tagant või torma juba ees minema.

Esimest korda üle aegade lubad Sa endal olla. Tasapisi hakkad Sa kuulama ümbritsevaid hääli. Eristad neis puude kohina tuules, siis kuuled lindude laulu, seejärel tajud, kuidas tuul Sind tasakesi paitab ja päikese soojus kui kaitsva tekina katab. Sa tunned rohu, mulla ja lillede lõhna. Putukad maanduvad Sinu peale, sipelgade ületavad üle Sinu ronides teed. Õrnalt libistad sõrmega üle lehtede, mis Sinu kõrval kasvavad. Tajud nende tekstuuri, aimad järele kontuure, kui joonistad sõrmega lehed õhku. Sinu käele maandub lepatriinu. Sa jälgid tema tegevust, loed üle kõik ta täpid. Oled tasa, julgemata hingatagi, kuni lepatriinu sätib tiivad korda ja läheb Sinu sõrmelt lendu. Sa saad aru, et oled üks osa tervikust, mis Sind ümbritseb. Paigal olles sulandud keskkonda, annad sinna oma panuse.

Avastad end, et Sa ei ole oma mõtetega ees ega taga. Sa ei tunne ega taju midagi muud, kui vaid seda, mis on siin selles hetkes kohal - on siin selles keskkonnas, mis Sind ümbritseb ja mille osaks Sa saanud oled. Sa oled kõige täiega kohal.

Keerad end tasakesi selili ja näed, et oled ühe kõrge puu all pikali. Puu oksad kaarduvad, kaitsvat varju pakkudes, Sinu kohale. Vaatad läbi lehtede sinist taevast ja jälgid valgete pilvede sõudu. Sa hingad tasakesi sisse ja välja. Sa oled oma mõtted vabaks lasknud, ei sirvi ega kaalu neid, ei lippa nende kutse peale kaasa vaid oled kohal tunnetades iseennast, kuulates enda hingamist ja tajudes elavat elu endas ning seost, ühendust, osadust kõige ümbritsevaga.

Korraga näed Sa taevalael kui filmi iseendast. Näed ennast jooksmas läbi oma elu. Nüüd leiad korraga endast jõudu, julgust ja huvi, et vaadata seda, mille eest Sa kogu aeg ära oled jooksnud. Sa näed, et Sinu seljataga sõuavad pilved ja need on lihtsalt pilved. Neid on suuri ja väikseid, valgeid ja teist värvi. Sa tajud, kuidas jooksvas Sinus sünnib taju peale tunne. Sa näed, kuidas üks pilv võtab endale Sinu tunde kuju ning nüüd oled Sina selle pilvega seotud nii, et edasi joostes tajud Sa teda enda taga olevat. See pilv kasvab ja kahaneb, muudab oma kuju ja värvi vastavalt sellele, kuidas Sinu tunne Sinu sees muutub. Sa saad aru, et Sina ise seod end tundega. Sina ise oled võimeline ennast hulluks ajama või katki jooksma. Sinul endal on võime hoida enda kannul Sind ähvardavat nimetut ohtu. Sina ise saad oma tundest, kui pilvest ennast lahti sõlmida nii, et tunne kui pilv saab hajuda või tuulega kaasa minna. Tegelikult oled Sa kogu aeg iseenda eest ära jooksnud, kuid see pole kunagi õnnestunud, sest Sina oled Sina.

Seal puu all lebades ja taevasse, pilvede poole, vaadates tunned korraga suurt kergendust. Sinus on vabadus ise olla. See on nii rahustav olemine, et Sa hakkad kergendusest nutma. Pisarad lihtsalt voolavad põski mööda alla. Sinu keha vabaneb pingetest, laseb lahti sõlmedest. Sina avaned ja avardud. Sina oled Sina ise.

Sinu seest kerkivad justkui mullid üles, mis kurku kõditades väljapääsu otsivad. Sa avad oma suu ja nüüd juhtub midagi naljakat – Sa soovid naerda, tahad lõkerada, kuid see on nii harjumatu tegevus ja justkui laulma õppiv lind teed oma esimesed katsetused kraaksatustena. See ajab Sind veel rohkem naerma ja nüüd tulvab naer, lõbusa sillerdusena, Sinu seest välja. Ikka veel voolab pisaraid, kuid nüüd sünnivad need rõõmust, et Sa leidsid endas üles vabaduse kerguse. Kogu Sinu keha naudib seda rõõmu läbi kukerpallitavate naerurõkatuste.

Ometi kord ei ole Sul enam kiire, sest aega on täpselt nii palju kui Sinul on vaja. Sa lebad puu alla rohus, vaatad taevasse, jälgid pilvede aeglast sõudu ja nende ajas muutuvaid kujusid. Kõik on olemas just siin ja praegu. Ühel hetkel lähed Sa uuesti teele, kuid teed seda siis, kui Sina ise selleks valmis oled. Lähed ajal, mil Sinu sees kasvab soov edasi liikuda sinna, kuhu Sa teel oled. Seni Sa lihtsalt oled ja naudid iseendana elamise vabadust.


Marianne
Soomemaal
06.06.2018.a

Kommentaare ei ole: