reede, 1. september 2017

Energiate Vahetus või Kellegi/ Millegi Teenimine




Kõnekäänd - Sa oled selle ära teeninud – nii me teenime oma käitumise või tegevusega, kas saad preemiat või karistada, ikka saad vastavalt oma teenetele. Igapäevane väljend - me teenime leiba, raha, ülemust. Ei ütle, et vahetan oma oskusi või loon/ kingin iseendale materiaalse võimekuse. Millal muutus energiate vahetus teenimiseks?

Millegi/ kellegi teenimine on iseenda allapoole asetamine, kõverdamine ja justkui iseenda ära andmine. Teenitava ülespoole tõstmine on tema iseendast paremaks pidamine. Kuidas on võimalik, et ühe poole antav on kehvem, et seda nimetatakse teenimiseks ja teise poole tasu nii palju parem, et teda tuleb teenida. Kas rahas tasuja asub austust väärivamal kohal kui see, kes pakub enda oskust või ise tehtut. Kui pank on kinni, internet maas, taskust paberaha ja kõlisev otsas, kuidas siis oma tähtsust hoida? Kes teenib keda? Kas raha on ülim, et teda teenivad nii saajad kui andjad?

Millal on tegelikult keegi tähtsam/ ülim, et teda tuleb või peab teenima? Kui käid tööl ja saad palka, kelle oma Sa siis oled? Kas iseenda või selle, kes maksab? Ühe poole jõupositsioon – minul on raha ja ma olen valmis Sulle maksma, kui Sa teed nii või oled selline. Teise poole alandlikkus – mul on raha vaja ja selle nimel olen valmis ennast Sulle andma ja olema selline nagu Sina soovid. Võrdsus puudub, sest üks pool on alati võlgu – kas enne on tehtud töö, siis saadud palk või vastupidi – energiate vahetus on lõpetamata, poolik ja ootel. Kas oma soovi ja vajadusega omada/ saada/ tarbida oleme valmis iseendast loobuma – kõik teenitava hüvanguks.

Väljend -ma teenin - on iseenda ära andmine. Tunne, et inimesest endast ei sõltu midagi, sest ta peab/ on sunnitud olema selline nagu teenitav soovib. Vabaduse tunde puudus, usk, et valikut ei ole - see on suletud ring ja inimene ise asetab end ohvri ja alama rolli.

Inimeseks olemine inimeste seas on kingitus ja see on piisav, ülejäänu on vahetus ja kokkulepped. Mitte kellelgi ei ole õigust teisele inimesele ega tema teenijaks surumisele. Kõik, mis inimeste vahel vahetub on vahetus, sest iga inimese panus, olgu ta andja või saaja, on oluline ja väärtuslik. Kes soovib saada, sel tuleb tasuda ja see ei tee teda ülemaks ega andjat poolt alamaks. See, kes annab ei ole parem ega halvem sellest, kes saab. Ükskõik, milline andmine on kokkupuutepunkt kahe energia vahel – vahetus, tasakaalu hoidmine. Üks annab, teine võtab ja annab vastu nii, et lahkudes ei hoiaks ega seoks mitte miski. See, mis oli, jäi seljataha, ees ootavad uued vahetused.

Inimene kasutab sõna Teenin, kui ei leia endas kohta, millega soovib anda või ei suuda iseendaga kokkulepet sõlmida, et andes on ta vaba. Me anname oma tegevusele ise nime, kui paneme energia jagamisele nimeks – teenimine – siis paneme end valikuta kinni ja anname end teisele. Kui teadvustame, et toimub vahetus, siis oleme vabad ise olema ja uuesti valima. Leiame koha, kust anda, millistel sobivatel tingimustel oleme valmis kohanema, millistel mitte ja me ei hoia vahetusest kinni. Vabad looma ja kinkima iseendale materiaalseid võimalusi.


Marianne

01.09.2017.a

Kommentaare ei ole: